ΔΙΕΘΝΗ

«Κόκκινος συναγερμός» στη συριακή κρίση

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 22:32 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 22:26
«Κόκκινος συναγερμός» στη συριακή κρίση
Facebook Twitter Whatsapp

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ με πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία φαίνεται να ξάφνιασε και τους πλέον ειδικούς.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ με πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία φαίνεται να ξάφνιασε και τους πλέον ειδικούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη κλιμάκωση μιας ήδη εκρηκτικής κατάστασης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Μίχαελ Λύντερς, ειδικός αναλυτής για θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, ο οποίος μίλησε στη Deutsche Welle: «Στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος αντιπροσώπων. Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου που θέλουν την πτώση του Άσαντ. Από την άλλη Ρωσία, Ιράν και Κίνα που κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. Όταν λοιπόν πραγματοποιείς μια επίθεση τέτοιας μορφής και έκτασης όπως αυτή που διέταξε ο Τραμπ, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης και να βρεθούν ξαφνικά Αμερικανοί και Ρώσοι αντιμέτωποι επί συριακού εδάφους».

Ο ειδικός εκτιμά ότι στην παρούσα φάση και πέρα από τα λεκτικά πυρά, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλου είδους ή πιο ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους της Ρωσίας. «Δεδομένου ότι εξ΄ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξαν Ρώσοι ανάμεσα στα θύματα, η Μόσχα (…) δεν αναμένεται να αντιδράσει. Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν και νέες επιθέσεις των Αμερικανών και πληγούν άμεσα Ρώσοι ή o στρατιωτικός τους εξοπλισμός, τότε η Ρωσία δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη και ενδέχεται να υπάρξει άμεση κλιμάκωση της κατάστασης».

Θα συνεχιστεί ο πόλεμος κατά του ISIS;

Ποιες ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις αυτής της κλιμάκωσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κυρίως την κοινή αμερικανο-ρωσική μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους; «Αυτή θα συνεχιστεί, μολονότι στην παρούσα φάση κυριαρχεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και πάλι σε 1-2 εβδομάδες. Ουάσιγκτον και Μόσχα συμφωνούν ότι το ISIS θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη Ράκκα και ίσως οι δυο πλευρές βρουν σε αυτό το πεδίο και άλλα κοινά στοιχεία. Στην παρούσα φάση όμως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της αμερικανικής διακυβέρνησης και ποια πορεία θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν οι σκληροπυρηνικοί που θα πουν ότι θέλουν το showdown με τη Ρωσία και να δοκιμάσουν τα όρια της χώρας τους. Θα υπάρξουν όμως και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που θα ζητήσουν την αποκλιμάκωση».

Πρόβλημα η διάδοχη κατάσταση

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λύντερς, το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον είναι η πιθανή διάδοχη κατάσταση στη Συρία: τι θα γίνει εάν εκδιωχθεί όντως ο Άσαντ; Ποιος θα τον διαδεχθεί; Στη Συρία δεν υπάρχει σήμερα μια ουσιαστική, δημοκρατική και μετριοπαθής αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Συνεπώς, όπως εκτιμά ο ειδικός, «η εξουσία θα κατέληγε στα χέρια των τζιχαντιστών. Αυτό το γνώριζε και ο πρόεδρος Ομπάμα και γι΄ αυτό το λόγο ήταν τόσο επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία».

Πάντως, όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, η αμερικανική επίθεση ήταν προσχηματική και στην πραγματικότητα έχει γεωστρατηγικό υπόβαθρο. Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται να αποκτήσουν Ρωσία και Ιράν θέσεις ισχύος στη Συρία, όπως λέει. «Εάν ήταν στο χέρι του, ο Τραμπ θα είχε αποφασίσει ήδη την καταγγελία της συμφωνίας με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά. Πιστεύω ότι η (…) τακτική αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε τίποτα εποικοδομητικό πέρα απλώς από την περαιτέρω καταστροφή της Συρίας».