ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος του Νότου: «Δικαιολογημένη» η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2017, 17:43 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2017, 19:58
Σύνοδος του Νότου: «Δικαιολογημένη» η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε τέσσερις άξονες κυμάνθηκαν οι εργασίες της σημερινής Συνόδου των χωρών του Νότου που διεξήχθη στη Μαδρίτη. Μεταξύ αυτών ήταν το Συριακό, η Κύπρος, το μεταναστευτικό και η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε τέσσερις άξονες κυμάνθηκαν οι εργασίες της σημερινής Συνόδου των χωρών του Νότου που διεξήχθη στη Μαδρίτη. Μεταξύ αυτών ήταν το Συριακό, η Κύπρος, το μεταναστευτικό και η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  

Οι χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) χαρακτήρισαν σήμερα "δικαιολογημένα" τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν.

"Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο" αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, από τη μεριά του, τόνισε πως μόνον τα Ηνωμένα Έθνη και η διαδικασία του διαλόγου θα βάλουν τέλος σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μπει τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή που συνέβη στην Αίγυπτο.

Ολάντ: Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιόττηα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό».

Αυτό τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις των 7 αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου, στη Μαδρίτη.

Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών στη Συρία. «Ηρθε απάντηση από τις ΗΠΑ την οποία κατανοήσαμε».

Αναστασιάδης: Σημαντική στήριξη για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε:" Θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε για όλα αυτά που προβλέπονται στη διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε", χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως θλιβερό γεγονός. 

Εν συνεχεία πρόσθεσε «Θέλουμε μία ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη. Θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Η στήριξη και ιδιαίτερα σε θέματα πολύ ευαίσθητα για ευρωπαϊκά κράτη ήταν πολύ σημαντική. Θα εργαστώ ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μία βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος.

Τσίπρας: Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων

 «Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι θα πρέπει η αντίφαση αυτή να επιλυθεί, ειδικά σε ένα κλειστό κλαμπ όπως είναι η Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε  «να τηρούν όλοι τους κανόνες», ενώ επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση και για το ζήτημα του χρέους. Επίσης στάθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικές.

«Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18 .Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.»

 «Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.