ΔΙΕΘΝΗ

Η τρομακτική δύναμη της «μητέρας όλων των βομβών» που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2017, 13:20 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2017, 14:51
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χθες την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα για να πλήξουν στόχο του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα χρησιμοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, προκειμένου να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. 

Η βόμβα GBU-43B, γνωστή ως «μητέρα όλων των βομβών», χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπου βρίσκονται σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το ISIS ως καταφύγια σε περίπτωση συμβατικών επιθέσεων.

Ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την GBU-43B σε πεδίο μάχης, παρά το γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η βόμβα φέρει εκρηκτικό φορτίο περίπου 11 τόνων και είναι ικανή να ισοπεδώσει έκταση που ισοδυναμεί με περίπου εννέα οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με το CNN.

Είναι σχεδιασμένη για χρήση εναντίον σχετικά ευάλωτων στόχων, όπως επίγειες εγκαταστάσεις, είσοδοι τούνελ και συγκεντρώσεις στρατιωτών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ χαιρέτισε τη χρήση της «μητέρας όλων των βομβών» ως πολύ επιτυχημένη.

Ο κρατήρας που άφησε η βόμβα κατά την έκρηξή της δύο μέτρα πάνω απ’ το έδαφος πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 100 μέτρων.

Η βόμβα GBU-43 είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6, το οποίο περιέχει σκόνη αλουμινίου και είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων.

Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις.

Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης απελευθερώνεται η εύφλεκτη σκόνη αλουμινίου και στο δεύτερο στάδιο απορροφάται το οξυγόνο απ’ τις σήραγγες και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ωστικό κύμα.

Η βόμβα GBU-43/B δοκιμάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003 στη Φλόριντα και ξανά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. 

Η συγκεκριμένη βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και για το λόγο αυτό αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών».

Σύμφωνα με την US Air Force, το τελευταίο τεστ της βόμβας GBU-43 en 2003 είχε προκαλέσει ένα σύννεφο σκόνης και καπνού ορατά από 32 χιλιόμετρα.