ΔΙΕΘΝΗ

Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Σεούλ: Επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2017, 08:08 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2017, 08:31
Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Σεούλ: Επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή επιχείρησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, λίγο πριν την προγραμματισμένη άφιξη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, στη Σεούλ και λίγες ώρες μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας και παππού του σημερινού ανώτατου ηγέτη. 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή επιχείρησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, λίγο πριν την προγραμματισμένη άφιξη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, στη Σεούλ και λίγες ώρες μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας και παππού του σημερινού ανώτατου ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι είδος πυραύλου δοκιμάστηκε, αν και αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται για διηπειρωτικό πύραυλο. Η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό δήλωσε ότι το βλήμα εξερράγη ελάχιστη ώρα μετά την εκτόξευσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε κοντά στην ανατολική ακτή, στην πόλη Σινπό.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου είναι μια αναποδιά για τη Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που οι εντάσεις στη χερσόνησο έχουν ενισχυθεί με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον.

Νότια Κορέα: Η εκτόξευση πυραύλου απειλεί όλον τον κόσμο

Η διπλωματία της Νότιας Κορέας έκρινε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί όλο τον κόσμο και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα για να τιμωρηθεί η Πιονγκγιάνγκ εάν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, όπως μια πυρηνική δοκιμή ή η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Το γεγονός ότι «η Βόρεια Κορέα επέδειξε διάφορους επιθετικούς πυραύλους στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα είναι μια επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίδειξη δύναμης - Παρέλαση με εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα

Η αποτυχημένη δοκιμή έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου», της 105ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας και παππού του σημερινού ανώτατου ηγέτη.

Η παρέλαση χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς ως ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, με επίδειξη νέων πυραύλων που θα μπορούσαν να είναι διηπειρωτικοί και προειδοποιήσεις πως η χώρα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί ακόμα και με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παρουσιάστηκαν περίπου εξήντα πύραυλοι και κυρίως αυτό που φάνηκε ότι είναι ένας νέος τύπος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Μήνυμα στον αμερικανό εχθρό

Η Πιονγκγιάνγκ επιτάχυνε σημαντικά τα προγράμματά της για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, τα οποία εντούτοις απαγορεύονται από τη διεθνή κοινότητα. Από την αρχή του 2016, το βορειοκορεατικό καθεστώς, ένα από τα πιο απομονωμένα στον κόσμο, έχει έτσι πραγματοποιήσει δύο πυρηνικές δοκιμές --την τέταρτη και την πέμπτη στην ιστορία του-- και δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να γιορτάζει τις μεγάλες επετείους του καθεστώτος με εκτοξεύσεις βλημάτων, μερικά από τα οποία έπεσαν πρόσφατα στη θάλασσα επικίνδυνα κοντά στην Ιαπωνία. Οι δοκιμές αυτές αποτελούν επίσης συχνά μηνύματα που απευθύνονται στον αμερικανό εχθρό.
Ορισμένοι εξέφραζαν εντούτοις φόβους μήπως ο Κιμ Γιονγκ-Ουν χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα τη χθεσινή επέτειο για να πραγματοποιήσει μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που διαθέτει πληροφορίες για το κομμουνιστικό καθεστώς και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Πούνγκιε-ρι είναι «έτοιμο» να χρησιμοποιηθεί.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς δήλωσε πως ο Τραμπ και η ομάδα των στρατιωτικών συμβούλων του «γνωρίζουν» γι' αυτή την εκτόξευση, αλλά δεν θέλουν να κάνουν σχόλιο.
Συμφωνα με το Πεντάγωνο και τους Νοτιοκορεάτες, αυτή η αποτυχημένη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη θέση Σίνπο, στα ανατολικά παράλια.
«Είναι πιθανό αυτή η εκτόξευση να ήταν δοκιμή ενός νέου τύπου πυραύλου ή ενός βελτιωμένου πυραύλου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανο να υπάρξει προσχεχώς νέα πρόκληση», δήλωσε ο Κιμ Ντονγκ-Γιουμπ, ειδικός στο Ινστιτούτο Μελετών για την Άπω Ανατολή του πανεπιστημίου Κιουνγκνάμ της Σεούλ.