ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρώπης μετά την επικράτηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2017, 20:13 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2017, 23:31
Οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρώπης μετά την επικράτηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp

«Μουδιασμένα» υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι την «πύρρειο» νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Μουδιασμένα» υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι την «πύρρειο» νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε τη μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε ψυχραιμία ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Επίσης είπε πως είναι καλό που η πικρή εκστρατεία, που επίσης έλαβε χώρα στη Γερμανία, πλέον τελείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδιαφέρει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Υπάρχει, είπε, «ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα». 

Η τουρκική ηγεσία πρέπει να σκεφθεί με προσοχή τα επόμενα βήματά της, επισήμανε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμερα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε μια ανακοίνωση.

«Είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.