ΔΙΕΘΝΗ

Πενς για Βόρεια Κορέα: Η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2017, 08:08 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2017, 11:52
Πενς για Βόρεια Κορέα: Η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε
Facebook Twitter Whatsapp

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», διαμηνύει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και προσθέτει «η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα πως ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Νότια Κορέα θα ανεχθούν περαιτέρω πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, ενώ επισήμανε πως οι αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία και το Αφγανιστάν καταδεικνύουν την αμερικανικανική αποφασιστικότητα.

Ο Πενς και ο εκτελών χρέη προέδρου της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Κιο-αν, μιλώντας μια ημέρα μετά την αποτυχημένη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή και δύο ημέρες μετά την τεράστια επίδειξη πυραύλων στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσαν επίσης πως θα ενισχύσουν της άμυνες κατά της Βόρειας Κορέας προχωρώντας στην ανάπτυξη του αμυντικού πυραυλικού συστήματος THAAD.

Ο Πενς βρίσκεται στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε τέσσερις χώρες της Ασίας που έχει στόχο να δείξει στους συμμάχους των ΗΠΑ και να θυμίσει στους αντιπάλους τους πως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν γυρίζει την πλάτη της στην ολοένα και πιο ασταθή αυτή περιοχή.

Στην κοινή εμφάνισή του με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Πενς είπε πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να προσέχει τις ενέργειες και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Μόλις στις δυο τελευταίες εβδομάδες, ο κόσμος έγινε μάρτυρας της ισχύος και της αποφασιστικότητάς του νέου προέδρου μας σε ενέργειες που ανελήφθησαν στη Συρία και το Αφγανιστάν. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει καλά να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του ή την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτιεών σ' αυτή την περιοχή».

Σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα σήμερα στα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ο Πενς επανέλαβε πως η αμερικανική «εποχή της στρατηγικής υπομονής» με την Πιονγκγιάνγκ έχει τελειώσει.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι η «εποχή της στρατηγικής υπομονής» που επεδείκνυε η Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τέλος.

Η Νότια Κορέα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πενς σε τέσσερις ασιατικές χώρες, η οποία έχει στόχο να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και να υπενθυμίσει στους αντιπάλους της ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν στρέφει τα νώτα της στην όλο και πιο ανάστατη περιοχή αυτή το κόσμου.

Ο Πενς, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας (1950-’53), τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει ασφάλεια «με ειρηνικά μέσα, με μια διαπραγμάτευση. Αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την επίτευξη των στόχων και παραμένουμε στο πλευρό των Νοτιοκορεατών» κατά την επίσκεψή του στο χωριό Πανμουντζόν, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Ο Πενς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Freedom House, ένα κτίριο που απέχει μόνο μερικά μέτρα από τα «σύνορα της ελευθερίας», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε. Διαβεβαίωσε ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αντέχει σε «κάθε δοκιμασία» και παραμένει «πολύ ισχυρή».

«Υπήρξε μια περίοδος στρατηγικής υπομονής, αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε», επέμεινε.

«Το μήνυμα του λαού των ΗΠΑ είναι ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά η Αμερική επιδίωξε (...) να φθάσουμε στην ειρήνη και με τη χρήση ισχύος, και το μήνυμά μου σήμερα, ενώ βρίσκομαι μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, με τους θαρραλέους στρατιώτες της Νότιας Κορέας, είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο αμερικανός αντιπρόεδρο;.

«Ο λαός της Βόρειας Κορέας και ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να κάνουν λάθος όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε.

Ο Πενς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική» της Βόρειας Κορέας. «Αλλά όπως ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές, είτε η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή θα το κάνουμε εμείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP