ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία προς Ερντογάν: Ναι στο νέο σύνταγμα αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 17 Απριλίου 2017, 18:04 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2017, 20:01
Γερμανία προς Ερντογάν: Ναι στο νέο σύνταγμα αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της Τουρκίας και την οριακή επικράτηση του "ναι" το Βερολίνο δείχνει

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της Τουρκίας και την οριακή επικράτηση του "ναι" το Βερολίνο δείχνει πως θέλει να χαμηλώσει τους τόνους.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλέσει τους Γερμανούς "απογόνους των Ναζί" σε μια προεκλογική εκστρατεία ,όπου οι "κορώνες" κατά της Δύσης κορυφώνονταν όσο πλησίαζε η ώρα της κάλπης. 

Σε κοινή ανακοίνωση με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε την Άγκυρα να πάρει και πάλι το νήμα του διαλόγου. Παράλληλα υπενθύμισε στην τουρκική κυβέρνηση ότι η Τουρκία, ως χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους ενδοιασμούς που εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το νέο Σύνταγμα.

Παράλληλα ζήτησε από τον Ερντογάν «να στραφεί προς τους πολιτικούς του αντιπάλους μετά την οριακή νίκη και να αναζητήσει τον διάλογο σε πλαίσιο σεβασμού με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. «Εάν είναι δίκαιη θα το δείξουν οι εκθέσεις του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση ARD .

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Ερντογάν δεν είναι η Τουρκία», είπε σε σχέση με το οριακό αποτέλεσμα. Αντίθετα, για τον Τζεμ Έζντεμιρ, πρόεδρο των Πρασίνων, η χθεσινή ήταν μια μαύρη μέρα για την Τουρκία.

Στελέχη των Χριστιανικών κομμάτων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων ζήτησαν να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση υιοθέτησης της θανατικής ποινής, θα αποτύχει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα την ανησυχία τους εκφράζουν οι τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας για το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 1,4 εκ. Τούρκων που ζουν στη χώρα ψήφισε υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης, μάλιστα στο Έσεν το ποσοστό ξεπέρασε το 75%. «Εμείς, κόμματα και οργανώσεις, πρέπει να αναλύσουμε το αποτέλεσμα και να προσεγγίσουμε καλύτερα ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία εν ελευθερία, αλλά επιθυμούν καθεστώς ηγεμονίας στην Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος των τουρκικών κοινοτήτων Γκεκάι Σοφουόγλου.

Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως απόδειξη για την αποτυχημένη ενσωμάτωση πολλών Τούρκων. «Η πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν θα πρέπει να μετακινηθεί εκεί που προφανώς αισθάνεται καλύτερα και ανήκει, δηλαδή στην Τουρκία», είπε η Αλίς Βάιντελ, μέλος του προεδρίου του κόμματος. Για τους υποστηρικτές του «όχι» ζήτησε επίσης αφαίρεση του γερμανικού διαβατηρίου.