ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο-μαμούθ σε βραζιλιάνικη κατασκευαστική για διαφθορά

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2017, 09:56 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2017, 09:20
Πρόστιμο-μαμούθ σε βραζιλιάνικη κατασκευαστική για διαφθορά
Facebook Twitter Whatsapp

Τεράστιο χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές στη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας Αμερικανός δικαστής καταδίκασε χθες Δευτέρα τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht να καταβάλει πρόστιμο 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια υπόθεση διαφθοράς τεραστίων διαστάσεων, εγκρίνοντας τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχές των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ελβετίας με τη διεύθυνση της εταιρείας.

Ο δικαστής Ρέιμοντ Ντίρι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν ότι από το ποσό αυτό τα 93 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν στις αρχές των ΗΠΑ, 116 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της Ελβετίας και 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές της Βραζιλίας.

Η Odebrecht και μια πετροχημική εταιρεία που συνδέεται με αυτήν, η Braskem, παραδέχθηκαν την ενοχή τους στις κατηγορίες περί ενεργητικής διαφθοράς που τους απαγγέλθηκαν από τις αμερικανικές αρχές τον Δεκέμβριο. Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούσαν την Odebrecht ότι δωροδόκησε με 788 εκατομμύρια δολάρια αξιωματούχους σε 12 κράτη—κυρίως της Λατινικής Αμερικής—για να εξασφαλίσει πολυκερδείς κρατικές συμβάσεις.

Ορισμένα από τα ποσά αυτά διακινήθηκαν μέσω αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

Η χθεσινή δικαστική διαταγή καταγράφεται την ώρα που η Odebrecht προσπαθεί να καταλήξει σε παρόμοιες συμφωνίες με τις κυβερνήσεις διαφόρων άλλων χωρών: της Αργεντινής, της Χιλής, της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Μεξικού, του Περού, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Βενεζουέλας, του Παναμά και της Πορτογαλίας.

Ένα στέλεχος του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Odebrecht στο Σάο Πάουλο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όπως και ο Ουίλιαμ Μπερκ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα τις εταιρείας στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες σε βάρος της ως πρότινος πιο επιτυχημένης κατασκευαστικής εταιρείας της Λατινικής Αμερικής προέκυψαν από μια έρευνα που διεξάγεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για το σκάνδαλο στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Πετρομπράς. Η υπόθεση αυτή έχει οδηγήσει σε δεκάδες συλλήψεις και έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στη Βραζιλία.

Χθες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ δήλωσε ότι αναμένει κάποιο από τους υπουργούς του να παραιτηθούν, καθώς τουλάχιστον 8 κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα βάσει των ομολογιών ανώτερων στελεχών της Odebrecht κι άρχισαν έρευνες σε βάρος τους από ένα μέλος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters