ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη: Οι Σύμμαχοι γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα δυο χρόνια πριν βρουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2017, 20:54 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2017, 21:16
Αποκάλυψη: Οι Σύμμαχοι γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα δυο χρόνια πριν βρουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Συμμαχικές Δυνάμεις ήξεραν την έκταση του Ολοκαυτώματος 2,5 χρόνια νωρίτερα από ότ' ισχυρίζονταν και είχαν προετοιμάσει να κάνουν διώξεις κατά του Αδόλφου Χίτλερ και κορυφαίων στρατηγών του Ναζί, για εγκλήματα πολέμου που είχαν πράξει.

Οι Συμμαχικές Δυνάμεις ήξεραν την έκταση του Ολοκαυτώματος 2,5 χρόνια νωρίτερα από ότ' ισχυρίζονταν και είχαν προετοιμάσει να κάνουν διώξεις κατά του Αδόλφου Χίτλερ και κορυφαίων στρατηγών του Ναζί, για εγκλήματα πολέμου που είχαν πράξει.

Για επτά περίπου δεκαετίες οι φάκελοι τον ΟΗΕ είχαν «κλειδωθεί» και δεν είχε πρόσβαση κανείς σ’ αυτές. Όταν ανοίχτηκαν, αυτό που αποκαλύφθηκε είναι, από τον Δεκέμβριο του 1942 η Αμερικανική, η Βρετανική και η Σοβιετική κυβέρνηση γνώριζαν ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Εβραίοι είχαν δολοφονηθεί και άλλα 5 εκατομμύρια κινδύνευαν να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με το Ιndependent οι Συμμαχικές Δυνάμεις έκαναν ελάχιστα για να προσπαθήσουν να διασώσουν ή να παράσχουν καταφύγιο σε εκείνους που διέτρεχαν θανάσιμο κίνδυνο.

Tον Μάρτιο του 1943, υπουργός του Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερη περίπτωση και ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν ήδη γεμάτη πρόσφυγες για να μπορέσει να προσφέρει καταφύγιο σε άλλους.

Ο Νταν Πλες σχολίασε στον Independent, «Οι μεγάλες δυνάμεις σχολίασαν (για τη μαζική δολοφονία Εβραίων) 2,5 χρόνια νωρίτερα από ότι θεωρείται γενικά. Θεωρούνταν ότι έμαθαν για αυτό όταν ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά είχαν κάνει αυτό το δημόσιο σχόλιο τον Δεκέμβριο του 1942», 

Ο Πλες, καθηγητής στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών και Διπλωματίας του SOAS University στο Λονδίνο πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις άρχισαν να σχηματίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, με βάση μαρτυρίες από στρατόπεδα και από τα κινήματα αντίστασης σε διάφορες χώρες που ήταν υπό ναζιστική κατοχή. Ανάμεσα στις ανακαλύψεις του ήταν έγγραφα στα ασκούνταν ποινική δίωξη στον Χίτλερ για εγκλήματα πολέμου, που χρονολογούνται από το 1944.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1942, αφότου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες έκαναν δημόσια δήλωση για τη σφαγή των Εβραίων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Εντεν είχε πει στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Οι γερμανικές αρχές δεν αρκούνται στην άρνηση των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα άτομα εβραϊκής φυλής σε όλα τα εδάφη που εκτείνεται η βαρβαρική κυριαρχία τους. Τώρα εφαρμόζουν τη συχνά διατυπωμένη πρόθεση του Χίτλερ να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό».

Ο Πλες τονίζει ότι παρά τη συλλογή αποδείξεων και τη δίωξη εκατοντάδων Ναζί, οι Συμμαχικές Δυνάμεις έκαναν ελάχιστα για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν εκείνους που ήταν σε κίνδυνο. Σημειώνει ότι οι προσπάθειες του απεσταλμένου του Φραγκλίνου Ρούσβελτ στην Επιτροπή Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, Χέρμπερτ Πελ, αποτράπηκαν από αντισημίτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο τέλος, ο Πελ ισχυρίστηκε ότι άτομα εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχούσαν ότι η οικονομική σχέση των ΗΠΑ με τη Γερμανία μετά τον πόλεμο θα βλάπτονταν αν προχωρούσαν τέτοιες διώξεις. Οταν ο Πελ μίλησε δημόσια για αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφώνησε στη δίωξη της ηγεσίας των Ναζί στη Νυρεμβέργη, κάτι που επιταχύνθηκε μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που είχε πάρει η απελευθέρωση όσων ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, το καλοκαίρι του 1945.