ΔΙΕΘΝΗ

Στέρτζον: Η Μέι δεν θα μπορέσει να ματαιώσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 14:23 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 14:17
Στέρτζον: Η Μέι δεν θα μπορέσει να ματαιώσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόπειρα της Μέι να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα αποτύχει παταγωδώς, δηλώνει η πρωθυπουργός της Σκωτίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι μία νίκη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου θα εμποδίσει την Τερέζα Μέι να ματαιώσει την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ιδέα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016 στο δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η Νίκολα Στέρτζον λέει τώρα ότι αυτό σημαίνει ότι η Σκωτία δικαιούται άλλη μία ευκαιρία για να ψηφίσει εάν θέλει να μοιραστεί την τύχη της υπόλοιπης χώρας.

«Εάν το SNP κερδίσει αυτές τις εκλογές στην Σκωτία και οι Τόρις όχι, τότε η απόπειρα της Τερέζα Μέι να μπλοκάρει την εντολή μας να δώσουμε στον λαό της Σκωτίας την ευκαιρία να κάνει επιλογή για το μέλλον του όταν έρθει η ώρα, θα γίνει σκόνη», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Το SNP κατέχει τις 54 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο Ουεστμίνστερ. Οι Τόρις της Τερέζα Μέι κατέχουν μία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters