ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίφθηκε η προσφυγή των Κεμαλιστών στην Τουρκία για ακύρωση του δημοψηφίσματος

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 18:36 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 18:42
Facebook Twitter Whatsapp

Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή των Κεμαλιστών του CHP να ακυρωθεί το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και που επικράτησε το «ναι» με οριακό ποσοστό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή των Κεμαλιστών του CHP να ακυρωθεί το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και που επικράτησε το «ναι» με οριακό ποσοστό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στις 18 Απριλίου δήλωσε πως θα καταθέσει προσφυγή για να ακυρωθεί το αποτέλεσμα, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας και διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πρασίνων κ. Αλέβ Κορούν σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία έκανε λόγο για υποψία ότι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων!

Χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας στο δημοψήφισμα Ερντογάν είναι και βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και που έχουν αναπαραχθεί από διεθνή ΜΜΕ. 

Σε ένα από αυτά όπως μπορείτε και εσείς να δείτε εμφανίζεται ο δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης (σύμφωνα με τις καταγγελίες) με έναν ακόμη άνδρα να βρίσκονται στο παραβάν. Βγαίνοντας, ο δήμαρχος ρίχνει μέσα στην κάλπη τέσσερα ψηφοδέλτια!

 Σε ένα άλλο βίντεο, βλέπουμε κάποιους άνδρες να σφραγίζουν ψηφοδέλτια στη θέση του "ναι" και να τα κλείνουν μέσα σε φακέλους, έτοιμους για την κάλπη.

Υπάρχουν βεβαίως εκτός από αυτά και οι μαρτυρίες ψηφοφόρων για το ιδιαίτερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις φωνές της αντιπολίτευσης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς που δεν βοηθήθηκαν αλλά παρεμποδίστηκαν για ακόμη μια φορά στο να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. 

CHP: Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο…

Ο αντιπρόεδρος του CHP ανέφερε πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να πετύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομιμά μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».