ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη βόμβα του Guardian: Η Κύπρος «πουλούσε» ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2017, 22:58 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2017, 23:33
Αποκάλυψη βόμβα του Guardian: Η Κύπρος «πουλούσε» ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε η Guardian, ρίχνοντας φως στις δουλειές που 'έκλεινε «κάτω από το τραπέζι» η κυβέρνηση της Κύπρου, κερδίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ρίχνοντας φως στις δουλειές που έκλεινε «κάτω από το τραπέζι» η κυβέρνηση της Κύπρου, κερδίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, πάνω από τέσσερα δις ευρώ φαίνεται ότι έχει εισπράξει η κυβέρνηση της Κύπρου, παρέχοντάς σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους και ζάπλουτους Ουκρανούς υπηκοότητα και μαζί το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη σε αντάλλαγμα επενδύσεις σε μετρητά.

Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα χορηγούνταν σε διακριτική βάση από τους υπουργούς, σε μια λιγότερο επίσημη εκδοχή της τρέχουσας ρύθμισης.Μια λίστα που διέρρευσε με τα ονόματα όσων επωφελήθηκαν από αυτά τα συστήματα, και την οποία έχει δει ο Guardian περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των πολύ πλούσιων που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές. 

Η Ana Gomes, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις λεγόμενες «χρυσές θεωρήσεις» ως «απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες» και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα.Αργότερα φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η Gomes απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε πρόσφατα έρευνά για το κατά πόσον οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σωστά. Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει απαίτηση γλώσσας ή κατοικίας, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.

Με της σειρά του το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που εγκαθιστούν επιχειρηματική βάση και αποκτούν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο». Ανέφεραν ότι έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε κάθε υπηκοότητα και οι έλεγχοι που απαιτούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρατήρησαν επίσης ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που χορήγησε την υπηκοότητα σε Ρώσους υψηλού καθαρού πλούτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εικάζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περισσότερα από 400 διαβατήρια μέσω αυτού του προγράμματος μόνο πέρυσι.