ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία: Θα μπορούσαν οι πύραυλοι του Κιμ να χτυπήσουν επιβατικό αεροσκάφος;

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 11:23 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 23:41
Παγκόσμια ανησυχία: Θα μπορούσαν οι πύραυλοι του Κιμ να χτυπήσουν επιβατικό αεροσκάφος;
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδικοί εξηγούν πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί προβληματισμό με τις ενέργειες του αλλά και τις δηλώσεις του. Διπλωμάτες και ηγέτες μεγάλων χωρών προσπαθούν να τον περιορίσουν αλλά οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. 

Ο κίνδυνος από τις ενέργειες του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ είναι πιο σοβαρός απ' ότι νομίζουμε καθώς το... κακό μπορεί να συμβεί και από ατύχημα. 

Δημοσίευμα του BBC με τίτλο: «Είναι οι δοκιμές βορειοκορεατικών πυραύλων επικίνδυνες για τις πολιτικές πτήσεις;» δίνει μια άλλη εκδοχή των κινδύνων που ελλοχεύουν από τους πυραυλικούς «βρυχηθμούς» του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Οι απροειδοποίητες και συχνές το τελευταίο διάστημα εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω εναέριων χώρων που χρησιμοποιούν εμπορικές πτήσεις από όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ειδικούς και επιβάτες πολιτικών αεροσκαφών. Ο κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος είναι ορατός όσο τέτοιου είδους ενέργειες συνεχίζονται. 

Αν και η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος φαντάζει πολύ μικρή και, προφανώς, η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο όταν εκτοξεύει πυραύλους, η απειλή για τα αεροσκάφη εξακολουθεί να υφίσταται.

«Αυτές οι δοκιμές πυραύλων συνιστούν όντως κίνδυνο για τα εμπορικά αεροσκάφη», λέει ο αναλυτής Ankit Panda. «Είναι, όμως δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το μέγεθος της απειλής. Οι πιθανότητες είναι μικρές. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος, η Πιονγιάνγκ δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Επιλέγουν τροχιές που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους», προσθέτει.

Για τον Vipin Narang, ειδικό σε θέματα ασφαλείας στη Νότια Ασία του ΜΙΤ, μια σύγκρουση πυραύλου με πολιτικό αεροσκάφος θα οδηγούσε πιθανότατα «στο μονοπάτι του πολέμου».

Φωτογραφία: Γραφική απεικόνιση του πόσο κοντά πέρασε από το σημείο πτώσης πυραύλου αεροσκάφος της Air France

«Αν χτυπηθεί επιβατικό αεροσκάφος θα αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση για μια στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», τονίζει.

Η πιθανότητα ένα εμπορικό αεροσκάφος να μπει στη γραμμή πυρός ενός πυραύλου αυξάνει σε περίπτωση που ο τελευταίος αποκλίνει από την πορεία του και εισέλθει σε πιο πολυσύχναστο εναέριο χώρο, ή αν διαλυθεί στον αέρα, εκτοξεύοντας θραύσματα σε μεγάλη απόσταση κι απειλώντας έτσι αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Βόρεια Κορέα αλλάζοντας την πορεία των πτήσεών τους.

Τον περασμένο μήνα η Air France επέκτεινε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων γύρω από τη Βόρεια Κορέα, όταν ένας πύραυλος πλησίασε ένα από τα αεροσκάφη της σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων.

«Η απόφαση ελήφθη όταν ένα από τα αεροπλάνα τους μπήκε στη ζώνη των 100 χλμ μιας από τις προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Οι πτήσεις τους προς το Τόκιο και την Οσάκα διαρκούν τώρα από 10 έως 30 λεπτά περισσότερο γιατί προσπαθούν να αποφύγουν εκείνη την περιοχή», είπε ο Ellis Taylor, αναλυτής θεμάτων αεροπλοϊας της FlightGlobal.

Αεροπορική εταιρεία αναβάλει τις πτήσεις της

Το κλίμα έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας οδήγησαν αεροπορική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ να αναβάλει πτήσεις μεταξύ της επικράτειας του Γκουάμ και της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. 

Η HK Express ανακοίνωσε πριν από πέντε εβδομάδες ότι είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τις πτήσεις στις 29 Οκτωβρίου, αλλά έκτοτε καθυστέρησε τις πτήσεις μέχρι το προσεχές καλοκαίρι «λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή», ανέφερε το Pacific Daily News.

Οι επιβάτες που αγόρασαν εισιτήρια θα λάβουν επιστροφές χρημάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της HK Express την Παρασκευή.