ΔΙΕΘΝΗ

«Έκρηξη» Εμ. Μακρόν κατά Άσαντ: Είναι εγκληματίας και πρέπει να λογοδοτήσει

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 21:51 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 22:50
«Έκρηξη» Εμ. Μακρόν κατά Άσαντ: Είναι εγκληματίας και πρέπει να λογοδοτήσει
Facebook Twitter Whatsapp

Ανέβασε τους τόνους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ανέβασε τους τόνους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαν εγκληματία ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ενώπιον της «διεθνούς δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του Σύρου προέδρου από την εξουσία λόγω πραγματισμού σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί μήνες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «δεν αρκούν», τόνισε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι η ομάδα επαφής που ζητά το Παρίσι περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τους «εμπλεκόμενους» στον πόλεμο.

«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας», επισήμανε.

«Για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην πολιτική επίλυση αυτής της κρίσης μέσα από μια μετάβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σημείωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ιράν, ενός από τους κύριους πρωταγωνιστές του συριακού πολέμου, στην ομάδα αυτή, η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή.