ΔΙΕΘΝΗ

Σύστημα μπορεί να ανιχνεύει πρόωρα σεισμούς και να σώζει ζωές στο Μεξικό!

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 14:07 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 16:41
Σύστημα μπορεί να ανιχνεύει πρόωρα σεισμούς και να σώζει ζωές στο Μεξικό!
Facebook Twitter Whatsapp

Στον απόηχο του σημερινού σεισμού στο Μεξικό, έρχεται στην επιφάνεια ένας ιδιαίτερος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί στις αρχές του 90' στη χώρα και έσωσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον απόηχο του σημερινού σεισμού​ στο Μεξικό, έρχεται στην επιφάνεια ένας ιδιαίτερος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί στις αρχές του 90' στη χώρα και έσωσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εγκατασταθεί στις ακτές του Μεξικού από το 1991 σε συνέχεια του σεισμού του 1985 από τον οποίο έχασαν επισήμως τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι και αρχικά περιελάμβανε την εγκατάσταση 20 περίπου αισθητήρων σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου του Μεξικού και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων μεγαλύτερων από τα 6,1 Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα από το 1991 αναπτύχθηκε σημαντικά και επενδύθηκαν από την Μεξικανική Κυβέρνηση σημαντικά κεφάλαια και σήμερα διαθέτει πλέον 100 αισθητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι τόσο με σεισμογράφους όσο και με σειρήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης της σεισμικής δόνησης (υπολογίζεται από τις αρχές σε περίπου 60 με 90 δευτερόλεπτα) έσωσε πιθανότατα τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έδωσε κρίσιμο πλεονέκτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως ένα αντίστοιχο σύστημα πρόβλεψης δονήσεων αναπτύσσουν και οι ΗΠΑ το οποίο όμως αναμένεται να τερματιστεί μετά τις περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολάρια και αρχικώς είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά από το 2018.