ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρ. Ερντογάν και οι εχθροί του φτιάχνουν μέτωπο κατά των Κούρδων

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 16:30 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 17:53
Ο Ρ. Ερντογάν και οι εχθροί του φτιάχνουν μέτωπο κατά των Κούρδων
Facebook Twitter Whatsapp

Κοινό «μέτωπο» κατά της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους φαίνεται πως έχει χτίσει η Τουρκία με τους περιφερειακούς της αντιπάλους

Κοινό «μέτωπο» κατά της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους φαίνεται πως έχει χτίσει η Τουρκία με τους περιφερειακούς της αντιπάλους.

Παρά τις όποιες διαφωνίες του Σουλτάνου με την Βαγδάτη και το Ιράν, οι σχέσεις τους δείχνουν πως έχουν εν μέρει αποκατασταθεί και οι τρεις χώρες να αντιμετωπίζουν με την ίδια εχθρότητα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών αναφέρθηκαν στο θέμα στη διάρκεια μιας ασυνήθιστης τριμερούς συνάντησης χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και προειδοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση εξετάζουν «συντονισμένα αντίμετρα».

Η Τουρκία, όπου ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδοι, αντιμετωπίζει αρνητικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ακόμη και έξω από τα σύνορά της καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα σκληρύνει τη στάση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Εξάλλου περίπου έξι εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στο Ιράν, όπου σημειώνονται περιστασιακές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών από τη μειονότητα αυτή. Μια κουρδική εξέγερση κατεστάλη σκληρά μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η Άλι Βάεζ, ειδική σε θέματα Ιράν στο International Crisis Group, υπογραμμίζει ότι Τουρκία και Ιράν έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, όμως η ιστορική τους αντιπαλότητα ίσως τις εμποδίσει να αναλάβουν κοινή δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά την παρουσία βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές οικονομικές σχέσεις με τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές αγορές για τις εξαγωγές της Τουρκίας, μια χώρα η οποία είναι και η μοναδική δίοδος για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Κατά συνέπεια «η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία στους Κούρδους του Ιράκ, αν το επιθυμεί», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Ρομάνο, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Πάντως εκτιμά ότι η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει πολλά, αν παίξει αυτό το χαρτί: οι εμπορικές της σχέσεις με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν της αποφέρουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, κάτι που θα αποτρέψει την Άγκυρα να κάνει πράξη τις απειλές της.