ΔΙΕΘΝΗ

«Φρίντα Σοφία»: Η θαμμένη ζωντανή μαθήτρια στα ερείπια του σχολείου

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 19:56 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 19:46
Facebook Twitter Whatsapp

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί μέσω των τηλεοπτικών δικτύων η κοινή γνώμη του Μεξικό τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν μια μαθήτρια ζωντανή από τα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί μέσω των τηλεοπτικών δικτύων η κοινή γνώμη του Μεξικό τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν μια μαθήτρια ζωντανή από τα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα.

Το 12χρονο κορίτσι έγινε σύμβολο της ελπίδας που ανατέλλει ανάμεσα από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού των 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό.

«Με λένε Φρίντα Σοφία», είπε ξεψυχισμένα η μικρή μαθήτρια, συμπληρώνοντας ότι είναι 12 ετών κι ότι παγιδευτεί κάτω από ένα τραπέζι.

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν έναν θερμικό σαρωτή και θεωρούν ότι μαζί με τη Φρίντα είναι και άλλα δύο άτομα, επίσης ζωντανά. Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, κατάφεραν να δουν το χέρι της να κινείται και να κατεβάσουν ένα σωλήνα για να της δώσουν νερό.

Τα συνεργεία κατασκευάζουν αυτοσχέδιες σκαλωσιές για να αποτρέψουν μια περαιτέρω κατάρρευση των ερειπίων καθώς προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο για να φθάσουν στο παιδί.

Πλήθος έχει συγκεντρωθεί στο σημείο και παρακολουθεί εναγωνίως τις προσπάθειες, ψελλίζοντας προσευχές. Οι υπεύθυνοι της έρευνας τους ζήτησαν να μείνουν σιωπηλοί για να μπορούν να ακούγονται τυχόν φωνές από τα συντρίμμια.

Η υπόθεση της Φρίντα Σοφία έγινε το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στο Twitter στο Μεξικό με πληθώρα συγκινητικών μηνυμάτων.

«Φρίντα – είμαστε όλοι μαζί σου!», γράφει ένας χρήστης.

«Φρίντα Σοφία, εσύ και οι μικροί σου φίλοι δίνετε μεγάλη ελπίδα στο Μεξικό. Μη σταματάς να δίνεις τη μάχη, ερχόμαστε», προσθέτει ένας άλλος.

«Φρίντα Σοφία, είμαστε εδώ και σε περιμένουμε. Η πατρίδα σου δεν θα σε εγκαταλείψει μόνη σου, είμαστε εδώ και περιμένουμε. Θα σε βγάλουμε από εκεί!», λέει ένας τρίτος.

Μαζί με την προσπάθεια απεγκλωβισμού της Φρίντα Σοφία συνεχίζονται οι προσεκτικές έρευνες για δεκάδες θύματα -στην πλειονότητά τους παιδιά ηλικίας 3-14 ετών- που πιστεύεται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σχολείου Enrique Rebsamen, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 παιδιά και τέσσερις ενήλικες στον προχθεσινό σεισμό.

«Ελπίζουμε ότι κάποιοι ακόμη θα σωθούν», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που μετέχουν στην έρευνα. «Αλλά προχωρούμε σαν τις χελώνες.»

Οι διασώστες είπαν ότι ένας δάσκαλος και δύο μαθητές είχαν στείλει SMS από τα ερείπια. Γονείς αγνοουμένων ελπίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ζωντανά.

Σ’ ολόκληρη την πρωτεύουσα του Μεξικό εθελοντές συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία, που χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και σαρωτές θερμότητας για να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους.

Ενισχύσεις άρχισαν να καταφθάνουν από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων του Παναμά, του Ισραήλ και της Χιλής, ενώ ειδική ομάδα στέλνουν και οι ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος της Μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Προτεραιότητά μας συνεχίζει να είναι η διάσωση ανθρώπων από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει και η φροντίδα των τραυματιών», είπε.

«Κάθε λεπτό μετράει...»