ΔΙΕΘΝΗ

Κινητοποιήσεις και μικροεπεισόδια στη Γαλλία για τις αλλαγές στα εργασιακά

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 21:11 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:30
Κινητοποιήσεις και μικροεπεισόδια στη Γαλλία για τις αλλαγές στα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεταρρύθμιση που έφερε η γαλλική κυβέρνηση και αφορά τον εργασιακό κώδικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεταρρύθμιση που έφερε η γαλλική κυβέρνηση και αφορά τον εργασιακό κώδικα.Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν στη δεύτερη ημέρα δράσης των συνδικάτων που ωστόσο κινητοποίησε λιγότερους Γάλλους σε σύγκριση με την πρώτη, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν σήμερα 132.000 άνθρωποι, πολύ λιγότεροι από τους 223.000 που κατέβηκαν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο CGT, που οργάνωσε τη σημερινή διαδήλωση δεν έδωσε ακριβή αριθμό, έκανε λόγο μόνο για "πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές", ενώ για την πρώτη διαδήλωσή του εκτιμούσε ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε 500.000.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Ρεν, τη Μασσαλία και τη Νιμ. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως: «Ο νόμος Μακρόν είναι για τα αφεντικά», "Διαχωρισμός της εξουσίας από το Medef" (σ.σ. την ένωση των εργοδοτών) και "Τεμπέληδες όλων των χωρών, ενωθείτε".

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την τύχη των μισθωτών. Αυτό που απομένει να διαπραγματευτούμε είναι απολύτως απαράδεκτο» είπε ένας συνδικαλιστής που συμμετείχε στη διαδήλωση της Τουλούζης.

Σε πολλές από τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που σκοπεύει να οργανώσει δική της διαδήλωση το Σάββατο κατά του «κοινωνικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή. «Δεν είναι παρά μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.