ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ε. Μακρόν υπέγραψε τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:15 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 16:13
Ο Ε. Μακρόν υπέγραψε τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχονται τα πάνω – κάτω στην εργασιακή νομοθεσία της Γαλλίας 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην υπογραφή των διαταγμάτων  για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα προχώρησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για πέντε διατάγματα που μεταρρυθμίζουν τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας και αποτελούν τις πρώτες μείζονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν από τον Μάιο που ανέλαβε την προεδρία.

Έχοντας στο πλάι του την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέρ καθισμένους δίπλα του μέσα στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε μια μεταρρύθμιση, το «εύρος» της οποίας είναι χωρίς προηγούμενο «από την αρχή της 5ης Δημοκρατίας».

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι συζητήθηκαν εκτενώς προηγουμένως με συνδικάτα, θέτουν ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, ενώ δίνουν επίσης στις εταιρείες μεγαλύτερη ελευθερία να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους και να προχωρούν σε συμφωνίες για τις συνθήκες εργασίας.

Ο Μακρόν δήλωσε πως τα διατάγματα θα γίνουν νόμος μέσα στις επόμενες ημέρες, αν και στην πράξη δεν θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι να εκδοθούν άλλα πιο λεπτομερή διατάγματα και να υπογραφούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι αλλαγές στον εργατικό κώδικα είναι οι πρώτες από τις μεταρρυθμίσεις που ο Μακρόν έχει υποσχεθεί για να αναζωογονήσει την οικονομία και να μειώσει την ανεργία. Υπάρχουν επίσης σχέδια να τροποποιήσει τα επιδόματα ανεργίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλαγές που είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη λαϊκή αναταραχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίμαχα διατάγματα είχαν προκαλέσει την αντίδραση των γάλλων πολιτών και συνδικάτων οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.