ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι για κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2017, 20:46 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2017, 20:09
Μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι για κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως ανέφερε ο ηγέτης του Αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν Λουκ Μελανσόν, στην κινητοποίηση 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα». 

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Παρίσι κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανέφερε ο ηγέτης του Αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν Λουκ Μελανσόν, στην κινητοποίηση 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα». Επίσης, προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από την ανεργία σε ποσοστό 9,6%.

Πάντως, η αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους.

Ο Μελανσόν κατήγγειλε «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ». «Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους.

Το κείμενό υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις. Όμως οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης δεν μεταπείσθηκαν, θεωρώντας ότι αποξηλώνει κοινωνικά δικαιώματα τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.