ΔΙΕΘΝΗ

Τρόμο ξανά στο Μεξικό: Νέος σεισμός βγάζει στους δρόμους τους πολίτες - Ξαναρχίζουν οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 09:44 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 10:55
Τρόμο ξανά στο Μεξικό: Νέος σεισμός βγάζει στους δρόμους τους πολίτες - Ξαναρχίζουν οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων
Facebook Twitter Whatsapp

Στο μεταξύ οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων συνεχίζονται σε αμείωτο βαθμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια νέα σεισμική δόνηση έρχεται να σπείρει τον τρόμο στους πολίτες του Μεξικό λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό 7,1 Ρίχτερ που σκόρπισε τον θάνατο σε 305 πολίτες.

Ο νέος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν πολύ πιο μακριά από την πρωτεύουσα από ό,τι εκείνο της δόνησης της 19ης Σεπτεμβρίου, έγινε αισθητός στην πόλη αλλά η Πολιτική Προστασία διαβεβαίωσε ότι δεν προκάλεσε ζημιές.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, που ήδη είχε χτυπηθεί την 7η Σεπτεμβρίου από έναν σεισμό 8,2 βαθμών—τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα—που άφησε πίσω του σχεδόν εκατό νεκρούς, μια γέφυρα θα χρειαστεί να επισκευαστεί, ανέφερε μέσω Twitter ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, ενώ κτίρια κατέρρευσαν.

Στην πρωτεύουσα οι συναγερμοί που ήχησαν έβγαλαν στους δρόμους πολλούς κατοίκους, συχνά με τις πιτζάμες, ή ξιπόλητους. Δύο γυναίκες, 52 και 80 ετών, πέθαναν από εμφράγματα καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της πόλης, έγραψε η εφημερίδα Reforma.

Στο τουριστικό κέντρο της πόλης, φιλοξενούμενοι και υπάλληλοι ξενοδοχείων συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και καθορισμένα σημεία μέχρι να τερματιστεί ο συναγερμός, περίπου μία ώρα μετά τη δόνηση.

Στο μεταξύ οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων συνεχίζονται σε αμείωτο βαθμό.Μέχρι στιγμής περίπου τριάντα άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι με την αγωνία των οικογενειών να έχει φτάσει στο «κόκκινο».

Παρά την επανέναρξη των ερευνών, η κούραση κι η απελπισία βαραίνουν πια πολύ τις οικογένειες που περιμένουν εδώ και τέσσερις ημέρες μπροστά σε αυτό που ήταν ένα πολυώροφο κτίριο στη συνοικία Ρόμα, όπου πιστεύεται πως παραμένουν εγκλωβισμένοι δικοί τους.

Η οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση αναδινόταν το πρωί από το κτίριο. Την Παρασκευή έγινε σύσταση στις οικογένειες, στους δημοσιογράφους και στους πολλούς εθελοντές στην περιοχή να φορούν μάσκες, όπως τα μέλη των σωστικών συνεργείων, για να προστατεύονται από τη σκόνη και τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Μας είπαν ότι εντόπισαν ζώνες όπου υπάρχουν (άνθρωποι) ζωντανοί (...) τα σκυλιά επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ζωής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πάολα Σολόριο, 35 ετών, που περιμένει από την Τρίτη νέα για τρεις συγγενείς της που παγιδεύτηκαν όταν η πολυκατοικία κατέρρευσε. Αλλά μερικές ώρες αργότερα, ένας γερανός άρχισε να σηκώνει τεράστιους όγκους μπετόν, μπροστά σε οικογένειες που θρηνούσαν.

Γενικά 72 ώρες μετά από κάθε σεισμό οι έρευνες τερματίζονται και τα βαριά μηχανήματα αρχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αφού θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Όμως οι συγγενείς των αγνοούμενων συνεχίζουν να ελπίζουν σε διασώσεις «θαύματα» όπως εκείνες που είχαν γίνει μετά τον σεισμό του 1985 στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων.

Από την Τρίτη, διασώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν συνολικά 69 άνθρωποι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός της το Σάββατο κάνει λόγο για 305 νεκρούς, εκ των οποίων 167 στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 45 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 6 στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις υπήκοοι της Ταϊβάν, ένας υπήκοος της Νότιας Κορέας, μία υπήκοος του Παναμά, ένας υπήκοος της Αργεντινής κι ένας υπήκοος της Ισπανίας.