ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αποκάλυψη: Έτσι κατασκευάστηκαν οι Πυραμίδες

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 11:27 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 18:42
Μεγάλη αποκάλυψη: Έτσι κατασκευάστηκαν οι Πυραμίδες
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον Μέρερ οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.

Πρόκειται για ένα από τα ευρέως γνωστά σωζόμενα οικοδομήματα της ανθρωπότητας το οποίο εδώ και αιώνες απασχολεί τους ερευνητές για τον τρόπο κατασκευής του.Ο λόγος για την Πυραμίδα της Γκίζας, το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται έως σήμερα.

Την απάντηση ωστόσο φαίνεται να έχουν στα χέρια του αρχαιολόγοι οι οποίοι μιλούν για την ύπαρξη ενός πάπυρου ο οποίος ρίχνει φως για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους πέτρες από ασβεστόλιθο και γρανίτη σε απόσταση 500 μιλίων, ώστε να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα, γύρω στα 2.600 π.Χ.  

Με ύψος 146 μέτρα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις πυραμίδες, ενώ μέχρι τον Μεσαίωνα ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Τώρα όμως, η ανακάλυψη ενός αρχαίου παπύρου, ενός τελετουργικού σκάφους και ενός έξυπνου συστήματος υδραυλικών δίνουν στοιχεία για τις υποδομές της τεράστιας πυραμίδας.

Σύμφωνα με το λεπτομερές υλικό που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι, χιλιάδες εξειδικευμένοι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά. Για τη μεταφορά κατασκευάστηκε ειδικά ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι που δημιουργήθηκε λίγα μόλις μέτρα από τη βάση της πυραμίδας.

Εικάζεται ότι ο πάπυρος γραφτεί από τον Μερέρ, που θεωρείται πως ήταν επιστάτης περίπου 40 εργατών ειδικών ικανοτήτων και είναι το μόνο γραπτό ντοκουμέντο της διαδικασίας μεταφοράς του ασβεστόλιθου από την Τούρα στην Γκίζα. 

Σύμφωνα με τον Μέρερ οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.