ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Κέρδισε η Αν. Μέρκελ με απώλειες – Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλιστές – Κερδισμένοι οι ακροδεξιοί

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 18:12 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 06:06
Facebook Twitter Whatsapp

Τέλος ο μεγάλος συνασπισμός, δεν θα συνεργαστεί το SPD με το CDU

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεκτονικές αλλαγές διαφαίνονται στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας έπειτα από τις εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα που δείχνουν εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και μεγάλες απώλειες για τη συντηρητική παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ. Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Το βασικό σενάριο για την επόμενη κυβέρνηση

Αναλυτικά οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων:

 • Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): 33%
 • Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 20,5%
 • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 12,6%
 • Φιλελεύθεροι (FDP): 10,7%
 • Πράσινοι (Grunen): 8,7 %
 • Η Αριστερά (Die Linke): 9,2%

Ως προς την κατανομή εδρών, η τελευταία εκτίμηση έχει ως εξής:

 • CDU/CSU: 238
 • SPD: 148
 • AfD: 95
 • FDP: 78
 • Η Αριστερά (Die Linke): 66
 • Πράσινοι: 65

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων 

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Μάρτιν Σουλτς ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του SPD, έκανε λόγο για «πικρή ημέρα για το κόμμα», ενώ τόνισε πως η εκλογική επιτυχία του AfD ήταν «οδυνηρή». «Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μάχες κατά της άκρας δεξιάς», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, νωρίτερα υποστήριξε πως «υποστήκαμε μια μεγάλη ήττα».  Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών ανέφερε πως ο «μεγάλος συνασπισμός» είναι οριστικά στο παρελθόν. Με άλλα λόγια υποστήριξε πως το SPD δεν συζητάει σε καμία περίπτωση με το CDU για κυβερνητική συνεργασία.

Μεγάλη ικανοποίηση από την άλλη επικρατεί στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», η οποία φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό πολύ καλύτερο από αυτό που αναμενόταν. Ο συμπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ στις πρώτες του δηλώσεις απηύθυνε στην καγκελάριο μια ανατριχιαστική προειδοποίηση. «(…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.

Αλλά και για το CDU τα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνει θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλά. Ήδη πολλοί αναλυτές θεωρούν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα «καταστροφή» για τον συντηρητικό συνασπισμό, ενώ εκτιμούν πως μια συνεργασία με το SPD φαντάζει αδύνατη καθώς τα μέλη του CDU και του CSU θα… «επαναστατήσουν». Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του SPDδήλωσε πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος. 

Ενδεικτικό του άσχημου αποτελέσματος για τον συντηρητικό συνασπισμό της Αν. Μέρκελ είναι το γεγονός ότι το CSU [οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας] συγκεντρώνουν μόλις το 38,5% των ψήφων στο προπύργιό τους, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον των οπαδών του CDU, επεσήμανε πως το ποσοστό που αναμένεται να λάβει το CDU είναι χαμηλότερο αυτού που περίμενε.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ  πως θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό το CDU.

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ από την πλευρά της δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα της και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Με αυτά τα δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης είναι ο συνασπισμός «Τζαμάικα», συνεργασία δηλαδή του CDU, των Φιλελεύθερων που κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2013 όταν έμειναν εκτός Bundestag και των «Πρασίνων».Το εν λόγω σενάριο θεωρείται άσχημο για την Ελλάδα καθώς οι θέσεις των Φιλελεύθερων θεωρούνται εξαιρετικά σκληρές απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφατα ετέθη εμμέσως θέμα Grexit από εκπρόσωπο του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολες για τα τρία κόμματα. Οι «Πράσινοι» έχουν θέσει ως όρο για να μπουν σε διαπραγματεύσεις την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά ακόμη και να το πετύχουν ο φόβος να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο ένα σκληρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, είναι υπαρκτός. 

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.