ΔΙΕΘΝΗ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία – Μονόδρομος ο… συνασπισμός «Τζαμάικα»

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 20:35 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 22:35
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία – Μονόδρομος ο… συνασπισμός «Τζαμάικα»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε ως κυβερνητικό εταίρο το κόμμα των Φιλελευθέρων το οποίο είδε τα ποσοστά του σε διψήφια νούμερα έπειτα από αποχή τεσσάρων ετών από τη γερμανική Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες θα εξελιχθούν όπως όλα δείχνουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, έπειτα από τις κακές εκλογικές επιδόσεις του συντηρητικού συνασπισμού της Αν. Μέρκελ και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε ως κυβερνητικό εταίρο το κόμμα των Φιλελευθέρων το οποίο είδε τα ποσοστά του σε διψήφια νούμερα έπειτα από αποχή τεσσάρων ετών από τη γερμανική Βουλή. Ωστόσο, η κακή επίδοση του CDU/CSU δεν της επιτρέπει να σχηματίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να αναζητήσει ακόμη έναν εταίρο.

Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για τον «συνασπισμό Τζαμάικα», τη συνεργασία δηλαδή του CDU, και των «Πρασίνων» που φαίνεται να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση. Το εν λόγω σενάριο θεωρείται άσχημο για την Ελλάδα καθώς οι θέσεις των Φιλελεύθερων θεωρούνται εξαιρετικά σκληρές απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφατα ετέθη εμμέσως θέμα Grexit από εκπρόσωπο του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολες για τα τρία κόμματα.

Οι «Πράσινοι» έχουν θέσει ως όρο για να μπουν σε διαπραγματεύσεις την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά ακόμη και να το πετύχουν ο φόβος να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο ένα σκληρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, είναι υπαρκτός.

Παρότι ο εν λόγω συνασπισμός μοιάζει μονόδρομος για να κυβερνηθεί η Γερμανία, αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό σχήμα θα είναι εύκολη υπόθεση. Από τις πρώτες δηλώσεις της Αν. Μέρκελ διαφαίνεται μια διάθεση για στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, υπό το φόβο της εκρηκτικής ανόδου του ακροδεξιού AfD. Ταυτόχρονα, οι θέσεις των Φιλελεύθερων στα οικονομικά είναι πιο κοντά στον Νεοφιλελευθερίσμό, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στον άλλο υποψήφιο κυβερνητικό εταίρο, τους «Πράσινους» που τοποθετούνται στην κεντροαριστερά.

Ήδη οι «Πράσινοι» δια της επικεφαλής της εκλογικής λίστας δήλωσαν πως τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα προς το παρόν επιφυλάσσεται για τη στάση του.

Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν για περισσότερο από έναν μήνα, στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα...