ΔΙΕΘΝΗ

Αν. Μέρκελ: Να το ξανασκεφτεί το SPD για την κυβέρνηση – Μ. Σουλτς: Είσαι η μεγάλη χαμένη των εκλογών

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 22:35 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 22:35
Αν. Μέρκελ: Να το ξανασκεφτεί το SPD για την κυβέρνηση – Μ. Σουλτς: Είσαι η μεγάλη χαμένη των εκλογών
Facebook Twitter Whatsapp

Η Αν. Μέρκελ ζήτησε από τον Μ. Σουλτς να το ξανασκεφτεί για τη συμμετοχή του SPD στις συνομιλίες για κυβέρνηση, με τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό να απαντά πως η καγκελάριος είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Γερμανία μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο ντιμπέιτ που μεταδίδεται από τη Deutsche Welle, συμμετέχουν οι αρχηγοί (ή οι εκπρόσωποι τους) και των πέντε πολιτικών παρατάξεων. Οι πολιτικοί μιλάνε ανοικτά κι ευθέως για τα exit poll, για το ποιός νίκησε και ποιος έχασε και το τί συμβολίζουν οι αριθμοί και τα νούμερα που προέκυψαν από τις κάλπες και είθισται το κλίμα να είναι άκρως φιλικό και πολιτισμένο, χωρίς τους υψηλούς τόνους και τις ακρότητες που χαρακτήρισαν την προεκλογική περίοδο. 

Η Αν. Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο, Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς τόνισε απευθυνόμενος προς την Αν. Μέρκελ είπε πως «είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των εκλογών.  Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ άσκησε κριτική στο SPD λέγοντας πως δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. «Έχουμε όλοι ευθύνη», δήλωσε ο κ Λίντνερ, κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.