ΔΙΕΘΝΗ

AfD: Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί της Γερμανίας και πώς κατάφεραν να γίνουν τρίτο κόμμα

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 22:21 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2017, 22:51
AfD: Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί της Γερμανίας και πώς κατάφεραν να γίνουν τρίτο κόμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Η είσοδος του AfD στην Μπούντεσταγκ αποτελεί σημείο καμπής στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, καθώς «για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ναζί θα λάβουν το λόγο στο κοινοβούλιο», όπως είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ» ήταν η πρώτη δήλωση από το το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο σύμφωνα με τα exit polls κατέγραψε μια ιστορική νίκη, συγκεντρώνοντας το 13,5% των ψήφων.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο ένας εκ των προέδρων του εθνικιστικού κόμματος δεσμεύθηκε «να αλλάξει αυτή τη χώρα». 

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

H πρώην συμπρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί του AfD

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (γερμ. Alternative für Deutschland, AfD) είναι γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό, φιλελεύθερο και συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα συμμετείχε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. 

Το κόμμα τάσσεται κατά του ευρώ, αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το κεντρικό του επιχείρημα του είναι ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο νόμισμα που απειλεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση κάνοντας χώρες με λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες πιο φτωχές και καταστρέφοντας χώρες με ανταγωνιστικές οικονομίες. 

Το κόμμα έλαβε το 4,7% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, ποσοστό οριακά μικρότερο από το 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση κάποιου κόμματος στην Bundestag. Στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε το 7,1% των ψήφων και κέρδισε 7 από τις 96 έδρες που αντιστοιχούν στη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι ευρωβουλευτές του προσχώρησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ακόμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εκπροσωπείται και σε διάφορα κοινοβούλια κρατιδίων της Γερμανίας, έχοντας κερδίσει στις αντίστοιχες εκλογές το 9,7% των ψήφων στη Σαξονία, το 12,2% των ψήφων στο Βραδεμβούργο, το 10,6% των ψήφων στη Θουριγγία, το 6,1% των ψήφων στο Αμβούργο και το 5,5% στη Βρέμη.

Η είσοδος του AfD στην Bundestag αποτελεί σημείο καμπής στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, καθώς «για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ναζί θα λάβουν το λόγο στο κοινοβούλιο», όπως είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σημειώνεται πως η Γερμανία, εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος της, παρέμεινε για καιρό μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν γνώρισαν την μεγάλη άνοδο εθνικιστικών , αντιμεταναστευτικών κομμάτων, όπως οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί γείτονές της.

ωστόσο, το AfD κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε τμήμα της γερμανικής κοινωνίας η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016 κατόπιν αποφάσεως η οποία ελήφθη από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η λεσβία ηγέτης του ακροδεξιού AfD

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το περιπετειώδες συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ανέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο για την ηγεσία -εκτός από τον σκληροπυρηνικό Αλεξάντερ Γκάουλαντ- την Αλίς Βάιντελ. 

Μια οικονομολόγο και τραπεζικό που έχει τη βάση της στην Ελβετία -άρα δεν αποδίδει φόρους στο γερμανικό κράτος- και μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με τη λεσβία σύντροφό της, ενώ έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα - μιλάει μάλιστα και τη γλώσσα.