ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εκλογές: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη της Αν. Μέρκελ και την άνοδο της ακροδεξιάς

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 09:50 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 11:02
Γερμανικές εκλογές: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη της Αν. Μέρκελ και την άνοδο της ακροδεξιάς
Facebook Twitter Whatsapp

H Le Monde χαρακτηρίζει «ντροπή για την Γερμανία» την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος, ενώ ο βρετανικός Guardian κυκλοφορεί με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τo χαμόγελo της νίκης της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές πάγωσε με την άνοδο της ακροδεξιάς - αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, με ποσοστό περίπου 13% - ενώ πονοκέφαλος αποτελεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε αυτό το τρίπτυχο αποτυπώνεται το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στον διεθνή Τύπο.

Η βρετανική Guardian αφιερώνει το εξώφυλλό της στην χθεσινή εκλογική δοκιμασία με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά τις εβδομάδες εντατικών μετεκλογικών διεργασιών και από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι τα διεθνή θέματα ήταν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία και αυτό αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. «Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit».

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», σχολιάζει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.

Η βρετανική The Times κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς». Επισημαίνει το σοκ που έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή που αναδείχθηκε τρίτο με ποσοστό κοντά στο 13%. 

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «πικρή νίκη» της Μέρκελ, ενώ η Le Monde σε πιο αυστηρό τόνο χαρακτηρίζει «ντροπή για την Γερμανία» την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.

Πώς είδαν το αποτέλεσμα τα γερμανικά ΜΜΕ

«Νίκη - εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές».

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας».

«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση».

«Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.