ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εκλογές: Πικρή η νίκη για την Α. Μέρκελ - Ραγδαίες εξελίξεις στο AfD

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 12:10 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:55
Γερμανικές εκλογές: Πικρή η νίκη για την Α. Μέρκελ - Ραγδαίες εξελίξεις στο AfD
Facebook Twitter Whatsapp

Η επίσημη κατανομή των εδρών στην Bundestag δίνει στο κόμμα της Α. Μέρκελ CDU/CSU 246 έδρες, στο SPD του Μ. Σουλτς 153 έδρες, στο AfD 94 έδρες, στο FDP 80 έδρες, στους Πράσινους 67 έδρες, και στο Die Linke 69 έδρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγες ώρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία και το πανευρωπαϊκό σοκ από την ραγδαία άνοδο και είσοδο στη Βουλή του ακροδεξιού κόμματος AfD, ανακοινώθηκε η κατανομή των εδρών στην Bundestag που δίνει στο κόμμα της Α. Μέρκελ CDU/CSU 246 έδρες, στο SPD του Μ. Σουλτς 153 έδρες, στο AfD 94 έδρες, στο FDP  80 έδρες, στους Πράσινους 67 έδρες, και στο Die Linke 69 έδρες.

Ωστόσο, ο θρίαμβος φαίνεται πως δεν επέδρασε θετικά στην Ακροδεξιά, καθώς σήμερα την απόφασή της να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ, η κυρία Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε:
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία.

Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Το AfD του 2013 και ως το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης», τόνισε και εγκατέλειψε την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όπως έγινε ωστόσο γνωστό αμέσως μετά, η κυρία Πέτρι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της.

Ήδη χτες το βράδι η συμπρόεδρος της ΑfD είχε λάβει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή εκλογική επιτυχία.

Πάνω από ένα μήνα οι «ζυμώσεις» για τον σχηματισμό κυβέρνησης 

Την ίδια στιγμή, σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες θα εξελιχθούν όπως όλα δείχνουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, έπειτα από τις κακές εκλογικές επιδόσεις του συντηρητικού συνασπισμού της Αν. Μέρκελ και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού».

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν άνω του ενός μήνα, ενώ στην διάρκεια του διαστήματος αυτού η κυβέρνηση θα παρεμείνει ως είχε. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε ως κυβερνητικό εταίρο το κόμμα των Φιλελευθέρων το οποίο είδε τα ποσοστά του σε διψήφια νούμερα έπειτα από αποχή τεσσάρων ετών από τη γερμανική Βουλή. Ωστόσο, η κακή επίδοση του CDU/CSU δεν της επιτρέπει να σχηματίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να αναζητήσει ακόμη έναν εταίρο.

Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για τον «συνασπισμό Τζαμάικα», τη συνεργασία δηλαδή του CDU, και των «Πρασίνων» που φαίνεται να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση. Το εν λόγω σενάριο θεωρείται άσχημο για την Ελλάδα καθώς οι θέσεις των Φιλελεύθερων θεωρούνται εξαιρετικά σκληρές απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφατα ετέθη εμμέσως θέμα Grexit από εκπρόσωπο του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολες για τα τρία κόμματα.

Οι «Πράσινοι» έχουν θέσει ως όρο για να μπουν σε διαπραγματεύσεις την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά ακόμη και να το πετύχουν ο φόβος να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο ένα σκληρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, είναι υπαρκτός.

Παρότι ο εν λόγω συνασπισμός μοιάζει μονόδρομος για να κυβερνηθεί η Γερμανία, αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό σχήμα θα είναι εύκολη υπόθεση. Από τις πρώτες δηλώσεις της Αν. Μέρκελ διαφαίνεται μια διάθεση για στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, υπό το φόβο της εκρηκτικής ανόδου του ακροδεξιού AfD. Ταυτόχρονα, οι θέσεις των Φιλελεύθερων στα οικονομικά είναι πιο κοντά στον Νεοφιλελευθερίσμό, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στον άλλο υποψήφιο κυβερνητικό εταίρο, τους «Πράσινους» που τοποθετούνται στην κεντροαριστερά.
Ήδη οι «Πράσινοι» δια της επικεφαλής της εκλογικής λίστας δήλωσαν πως τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα προς το παρόν επιφυλάσσεται για τη στάση του.

Α. Μέρκελ: Έχουμε δουλειά μπροστά μας

Λίγες ώρες μετά την επανεκλογή της, η Αν. Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Μ. Σουλτς: Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πολύ γρήγορα χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε και μάλιστα ανέθεσε ήδη την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται ούτε να συμφωνηθεί ούτε να εξελιχθεί απολύτως αναίμακτα. 

Οι αρχηγοί θέτουν ήδη τους όρους τους, ενώ ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιτέθηκε στον κ. Σουλτς για την σπουδή του να αυτοεξαιρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αποποιούμενος, όπως είπε, τις ευθύνες του.