ΔΙΕΘΝΗ

Ώρα μηδέν για τους Κούρδους: Μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά τις απειλές

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:55 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:49
Ώρα μηδέν για τους Κούρδους: Μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά τις απειλές
Facebook Twitter Whatsapp

«Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας» δηλώνει ο Σουλτάνος

Σε «πολεμικό» κλίμα διεξάγεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να ψηφίσουν οι περίπου 5,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Από το πρωί οι Κούρδοι έσπευσαν στην κάλπη για να ψηφίσουν παρά την απειλητική στάση της Τουρκίας η οποία μέχρι το τελευταίο λεπτό προσπαθούσε να αποθαρρύνει τους Κούρδους να προχωρήσουν στην  ανεξαρτησία τους.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 76%.  Τα εκλογικά κέντρα πρόκειται να κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα, ωστόσο η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ όπου οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να ψηφίσουν, σύμφωνα με το Rudaw.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν δίστασε να απειλήσει με πόλεμο τον τον Μπαρζανί σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη.

«Μιά βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε στη συνέχεια.

 «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: «Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιας εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της.»

Μ. Τσαβούσογλου: Θα επέμβουμε στρατιωτικά αν απειληθούν οι Τουρκομάνοι

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος με την σειρά του διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα επέμβει στρατιωτικά αν ο τουρκομανικός πληθυσμός στο Ιράκ τεθεί στο στόχαστρο.

Στο μευταξύ, Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί 24 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θεωρείται σίγουρο -- καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το «ναι»--, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για «σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη».