ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις από τα... δεξιά στον Β. Σόιμπλε για να εγκαταλείψει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2017, 16:23 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 08:50
Πιέσεις από τα... δεξιά στον Β. Σόιμπλε για να εγκαταλείψει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πιέσεις δεν έρχονται τόσο από τους υποψήφιους εταίρους της Αν. Μέρκελ, αλλά από την ίδια τη Συντηρητική παράταξη του CDU/CSU.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στον απόηχο του κακού αποτελέσματος του CDU στις γερμανικές εκλογές, αλλά και της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς.

Οι πιέσεις δεν έρχονται τόσο από τους υποψήφιους εταίρους της Αν. Μέρκελ, αλλά από την ίδια τη Συντηρητική παράταξη του CDU/CSU. «Δεδομένης της νέας κατάστασης στο κοινοβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ασκήσει την κοινοβουλευτική εξουσία που θα έκανε καλό στο Ράιχσταγκ», δήλωσε ο Αρμιν Σχούστερ, Συντηρητικός και ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος στο κτίριο που στεγάζει το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Εξάλλου, ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε αναφερόμενος στην πιθανή μετακίνηση Σόιμπλε: «Θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό λόγω AfD και του κλίματος στο κοινοβούλιο».

Ο ίδιος ο Σόιμπλε, μέλος των Συντηρητικών από το 1972 δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως χθες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαίνον στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα ήταν ο «ιδανικός» πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, εγείροντας το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός να αλλάξει πόστο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, στέλεχος του CDU δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Bundestag.