ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο ιδρυτής του Playboy Χιου Χέφνερ

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 08:55 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 08:54
Πέθανε ο ιδρυτής του Playboy Χιου Χέφνερ
Facebook Twitter Whatsapp

Ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, αλλά και πολιτικός ακτιβιστής, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής του περιοδικού Playboy.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τονεπίσημο λογαριασμό του περιοδικού στο Τwitter. «Ο άνδρας είδωλο και ιδρυτής του Playboy Χιού Χέφνερ πέθανε. Ήταν 91 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Την ανακοίνωση συνόδευε μια μικρή φωτογραφία που έγραφε μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες: Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις το όνειρο κάποιου άλλου.

Ο γιος του Κούπερ Χέφνερ, που είναι δημιουργικός διευθυντής των εκδόσεων Playboy, δήλωσε: «Ο πατέρας έζησε μια εξαιρετική και γεμάτη ζωή ως πρωτοπόρος των μίντια και του πολιτισμού και ήταν ηγετική φωνή πίσω από μερικά από τα σπουδαιότερα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα της εποχής μας, υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την σεξουαλική ελευθερία. Προσδιόρισε έναν τρόπο ζωής και ένα ήθος που αποτελούν την καρδιά του Playboy, μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες της ιστορίας. Η απώλειά του είναι σημαντική για πολλούς, μεταξύ αυτών της συζύγου του Crystal, της αδερφής μου Christie και των αδερφών μου David και Marston και όλων εμάς στις εκδόσεις Playboy».

Ο Χιου Χέφνερ ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, εκδότης περιοδικών ενηλίκων και γνωστός για τον τρόπο ζωής του. Γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις, και, αρχικά, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος του Esquire. Επίσης, ήταν βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, πιο γνωστός ήταν ως ο ιδρυτής του περιοδικού Playboy και επικεφαλής της Playboy Enterprises. 

Ο Χέφνερ θεωρείτο ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, με την περιουσία του να αγγίζει 43 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ήταν και πολιτικός ακτιβιστής, και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, καθώς κινητοποιείτο σε διάφορα προβλήματα και κοινωνικά θέματα.

Ποιος ήταν ο Χιου Χέφνερ

Ο Χιου Χέφνερ, το πλήρες όνομα του οποίου ήταν Χιου Μάρστον Χέφνερ, γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1926, στο Σικάγο του Ιλινόι. Μεγάλωσε σε μια αυστηρή οικογένεια Μεθοδιστών με τους γονείς του Γκρέις Κάρολαΐν και Γκλεν Λούσιους Χέφνερ.

Κατατάχθηκε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ζωγράφιζε καρτούν για εφημερίδες του στρατού μέχρι την τιμητική του αποστράτευση το 1946.

Παρά τις επιφυλάξεις της οικογένειάς του, η μητέρα του ήταν αυτή που του δάνεισε 1.000 δολάρια προκειμένου να δημοσιεύσει το Playboy. «Όχι επειδή πίστευε σε αυτό αλλά επειδή πίστευε στο γιο της», θα τόνιζε κάποια στιγμνή αργότερα σε συνέντευξή του ο Χιου Χέφνερ.

Το περιοδικό ξεκίνησε εντυπωσιακά, με 50.000 πωλήσεις στο πρώτο του τεύχος, το οποίο είχε στο εξώφυλλό του τη Μέριλιν Μονρό. Σταδιακά, το Playboy είχε αποκτήσει 7 εκατομμύρια συνδρομητές, μέχρι το δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας του.

Καθώς η επιτυχία του συνεχιζόταν, ο Χιου Χέφνερ απέκτησε μια τεράστια περιουσία που έφτασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1971, αγόρασε ένα σπίτι, στο Λος Άντζελες, το οποίο θα γινόταν διάσημο ως "Playboy Mansion" («Έπαυλη Playboy»), το οποίο διαθέτει -μεταξύ άλλων- καταρράκτη, πισίνα, σπηλιά, κελάρι για κρασιά. Εκεί, γίνονταν τα πιο δημοφιλή, μεταξύ των επωνύμων, πάρτι. Παράλληλα, ο Χέφνερ ανέπτυξε λόγο υπέρ των μειονοτήτων, δημοσιεύοντας συνεντεύξεις στο περιοδικό του ανθρώπων όπως ο Malcom X.