ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο με υπουργούς του Ντ. Τραμπ: Ναύλωναν αεροσκάφη με χρήματα των φορολογουμένων

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:47 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 20:45
Σκάνδαλο με υπουργούς του Ντ. Τραμπ: Ναύλωναν αεροσκάφη με χρήματα των φορολογουμένων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τομ Πράις πέταξε φέτος τουλάχιστον 26 φορές με ιδιωτικά αεροσκάφη που είχε ναυλώσει έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Politico.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος με αφορμή τους  υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος οι οποίοι κατά πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα Μέσα, ναύλωσαν ιδιωτικά αεροσκάφη για επαγγελματικά ταξίδια .

Η είδηση προκάλεσε την οργή των Δημοκρατικών γερουσιαστών οι οποίοι ζήτησαν  την παραίτηση του Τομ Πράις, υπουργού Υγείας, καθώς ενοικίασε αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων για μεταβεί από την Ουάσιγκτον στην Φιλαδέλφεια κι αντίστροφα, την ώρα που εκτελείται πληθώρα δρομολογίων μεταξύ των δύο πόλεων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Συνολικά, ο Τομ Πράις πέταξε φέτος τουλάχιστον 26 φορές με ιδιωτικά αεροσκάφη που είχε ναυλώσει έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Politico. Τα ταξίδια έγιναν προκειμένου να διεκπεραιώσει υποθέσεις του υπουργείου του, υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο στον κατάλογο των προορισμών περιλαμβάνονται περιοχές όπου ο Τομ Πράις διαθέτει ακίνητα ή έχει φίλους και συγγενείς.

Οι οδηγίες που αφορούν τις μετακινήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ τους υποχρεώνουν να ταξιδεύουν με τις τακτικές αεροπορικές γραμμές, εφόσον υπάρχουν δρομολόγια που συμπίπτουν με τον προορισμό και την ημερομηνία που θέλουν.

Υπεραμυνόμενος τη νομιμότητα των ταξιδιών του, ο Τομ Πράις γνωστοποίησε, την Κυριακή, ότι δεν προτίθεται να ναυλώσει ιδιωτικά αεροσκάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια εσωτερική έρευνα της γενικής επιθεώρησης του υπουργείου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να συγχωρέσει αυτού του είδους τις δαπάνες με χρήματα των φορολογουμένων.

Θα απολυθεί; «Θα το δούμε» απάντησε ο μεγιστάνας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους.

«Θα το εξετάσω. Δεν είμαι ευχαριστημένος και του το κατέστησα σαφές».

Αντιθέτως, υπογραμμίζει το Politico, οι δύο προκάτοχοι του υπουργείου Υγείας υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ταξίδευαν αποκλειστικά με τις συμβατικές αεροπορικές εταιρείες.

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε επίσης ότι ο Σκοτ Προυίτ, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), είχε ταξιδέψει με ιδιωτικό αεροσκάφος τρεις φορές και με στρατιωτικό αεροσκάφος τον Ιούνιο για να πάει από το Οχάιο στη Νέα Υόρκη. Το κόστος; 58.000 δολάρια συνολικά.

Ωστόσο η EPA δημοσιοποίησε έγγραφα της δικαστικής υπηρεσίας της Αρχής, που έδινε άδεια γι' αυτά τα ταξίδια, δικαιολογώντας τα λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε στη διάθεσή του ο υπουργός.