ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 06:30 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 06:30
Αμερικανικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη κατά των τζιχαντιστών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη εναντίον μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σκοτώνοντας «πολλά» μέλη της, γνωστοποίησε την Πέμπτη το διοικητήριο τους που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM).

Οι νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν την Τρίτη, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Σύρτης, διευκρινίζει ανακοίνωση της AFRICOM.

Την Κυριακή το Πεντάγωνο είχε γνωστοποιήσει ότι προχώρησε στις πρώτες επιδρομές στη Λιβύη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι προηγούμενες είχαν γίνει μία ημέρα πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο· είχαν στοχοθετήσει μαχητές στην περιοχή της Σύρτης και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πάνω από 80 τζιχαντιστές», σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Το ΙΚ και η αλ Κάιντα επωφελούνται από το ότι περιοχές παραμένουν ακυβέρνητες στη Λιβύη για να εγκαταστήσουν ασφαλή καταφύγια που προορίζονται για να προετοιμάσουν, να εμπνεύσουν και να διευθύνουν τρομοκρατικές ενέργειες, να στρατολογήσουν ξένους τρομοκράτες και να διευκολύνουν τις κινήσεις τους, καθώς και να συγκεντρώσουν και να αξιοποιήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AFRICOM που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Κατά την ανακοίνωση, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τη Λιβύη νέμονται παραστρατιωτικές ομάδες ενώ δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη· και μια άλλη κυβέρνηση, η οποία ασκεί εξουσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος στη χώρα για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.