ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συντάξεις αφήνει το ΙΚΑ χιλιάδες Βούλγαρους!

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2017, 17:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2017, 17:21
Χωρίς συντάξεις αφήνει το ΙΚΑ χιλιάδες Βούλγαρους!
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο βούλγαρος υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Μπίσερ Πετκόφ κατά την διάρκεια χθεσινού κοινοβουλευτικού ελέγχου

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο βούλγαρος υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Μπίσερ Πετκόφ κατά την διάρκεια χθεσινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε το ελληνικό ΙΚΑ καθυστερεί την απονομή σύνταξης σε 1841 βούλγαρους που έχουν τεκμηριώσει συντάξεις από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αναγνωρίζει την καθυστέρηση ρίχνοντας την ευθύνη στο τεράστιο κύμα αποχωρήσεων αλλά και την ριζική μεταρρύθμιση που εξελλίσσεται στο εγχώριο ασφαλιστικό σύστημα.

Ένα από τα προβλήματα είναι η αλλαγή από τον Μάρτιο του 2013  στην νομοθεσία που επιβάλλλει την προσωπική παρουσία του συνταξιούχου στην Ελλάδα με την ύπαρξη διεύθυνσης του υπόχρεου συνταξιούχου και χωρίς την παρουσία πληρεξουσίου όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Συνολικά το πρόβλημα αφορά 4780 βούλγαρους συνταξιούχους αλλά με τις αλλαγές στην νομοθεσία καθυστερούν συντάξεις ή και ακύρωση συντάξεων.

Ο βούλγαρος  υπουργός δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα εφαρμόζει διακρίσεις εναντίον βούλγαρων συνταξιούχων και έριξαν την ευθύνη στην νομοθεσία την γραφειοκρατία και στο αργό ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες.