ΔΙΕΘΝΗ

Με δύο ελληνικά F-16 στον ουρανό η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Π. Καμμένος: Η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2017, 13:03 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2017, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δύο F-16 έκαναν την εμφάνισή τους στον Κυπριακό Ουρανό για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'' της Κύπρου, μετά από πολλά χρόνια και από την περίοδο που το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος ήταν στο αποκορύφωμά του στον κυπριακό ουρανό έκαναν την εμφάνισή τους ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F16. Τα δυο μαχητικά πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα της κυπριακής ανεξαρτησίας τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο και μάλιστα ανήμερα της ανεξαρτησίας πέρα από την συμβολική και συναισθηματική της αξία στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την κρατική της οντότητα.

Η παρουσία ελληνικών μαχητικών ανήμερα της 1ης Οκτωβρίου ήταν επτασφράγιστο μυστικό για τους επιτελείς του ΓΕΕΦ και ουσιαστικά είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως μέτρο πίεσης στην αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. Τα δυο F16 πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχειρησιακό Touch and Go στο αεροδρόμιο Πάφου αναχωρώντας για την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε παράλληλα ότι Εθνική Φρουρά ασκείται και με άλλες χώρες.

Στην Κύπρο βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναφέρθηκε στην δημιουργία ισχυρών αξόνων συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βόρεια με την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε. και Νότια με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και Αίγυπτο. Αναφέρθηκε σε μία μεγαλειώδης παρέλαση που στέλνει ισχυρά μήνυμα. «Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά. Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας για τις καλύτερες μέρες που θα έλθουν. Η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι συνεχώς παρούσα» είπε ο Πάνος Καμμένος.