ΔΙΕΘΝΗ

Καταλονία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από την διεθνή κοινότητα - Κομισιόν και ΕΕ στηρίζουν Ραχόι

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 18:03 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 19:19
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα εικοσιτετράωρο πέρασε από το επεισοδιακό δημοψήφισμα στην Καταλονία και  το αίμα των πολιτών δεν έχει στεγνώσει στην άσφαλτο.Η  1η Οκτωβρίου έμελλε να μένει στην ιστορία ως την ημέρα που άλλαξε την Ισπανία καθώς γνώρισε τον διχασμό μέσω του δημοψηφίσματος που εν τέλει κρίθηκε παράνομο. Σήμερα μια μέρα μετά τα άγρια επεισόδια, η Καταλονία προχωρά στη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις πληροφορίες για κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι χθεσινές εικόνες που δεν προσιδιάζουν σε δημοκρατική χώρα, στριμώχνουν στον τοίχο τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ο οποίος και έδωσε το πράσινο φως  για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της πόλης, την στιγμή που τα περισσότερα πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, πλην του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζητούν πολιτική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά αναμένεται να καταθέσουν αίτημα κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 5 τοπική ώρα προκειμένου να γίνει εκτάκτως σχετική συζήτηση. Tο εν λόγω αίτημα, εφόσον κατατεθεί, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ κάλεσε τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας πρέπει «σε κάθε περίπτωση... να είναι ανάλογη και αναγκαία».

«Σταθερή πεποίθησή μου είναι πως η παρούσα κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται σε δήλωση του Ζέιντ που εξέδωσε το γραφείο του στη Γενεύη.

Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, την ώρα που οι καταλανοί αυτονομιστές και οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Στήριξη Τούσκ σε Ραχόι

Στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού στέκεται ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και για την οποία ενημέρωσε μέσω Twitter έγραψε «Μοιράζομαι τα συνταγματικά του επιχειρήματα, απηύθυνα έκκληση για την αναζήτηση τρόπων αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης και της χρήσης βίας».