ΔΙΕΘΝΗ

Μπελάδες για την πρόεδρο του AfD: Κατηγορείται για ψευδορκία

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 21:15 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 22:56
Μπελάδες για την πρόεδρο του AfD: Κατηγορείται για ψευδορκία
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν στην Φράουκε Πέτρι την κατηγορία της ψευδορκίας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου "των εγγράφων νομιμοποιήσεως του κοινοβουλίου του κρατιδίου"

Κακά τα μαντάτα για την πρόεδρο του AfD,Φράουκε Πέτρι καθώς κατηγορείται για ψευδορκία. Ειδικότερα, Η κατηγορία της Εισαγγελίας αφορά ένορκη κατάθεση της Πέτρι σε κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα της Εναλακτικής για τη Γερμανία  (AfD) με δάνεια υποψήφιων βουλευτών του κόμματος στις εκλογές για την τοπική βουλή του κρατιδίου της Σαξωνίας, στην Ανατολική Γερμανία, τον Αύγουστο το 2014. 

Οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν στην Φράουκε Πέτρι την κατηγορία της ψευδορκίας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου "των εγγράφων νομιμοποιήσεως του κοινοβουλίου του κρατιδίου".

Η επιτροπή είχε συνέλθει ένα χρόνο αργότερα μετά από καταγγελία πολιτικού του AfD που είχε διαγραφεί από την εκλογική λίστα του κόμματος του. Όπως υποστήριξε, ενώ είχε εκλεγεί υποψήφιος στη λίστα του κόμματος, δύο μήνες πριν από τις εκλογές διαγράφηκε από αυτή επειδή αρνήθηκε να δώσει στο κόμμα δάνειο για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι.

Η Μπούντεσνταγκ θα πρέπει αποφασίσει για το ζήτημα της ασυλίας

Καταθέτοντας σε αυτήν την επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου 2015 ως μάρτυρας, η κ. Πέτρι διαβεβαίωσε ενόρκως ότι μετά τις εκλογές οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να επιλέξουν είτε να τους επιστραφεί το δάνειο είτε να το κάνουν δωρεά στο κόμμα. Η κατάθεση αυτή δεν συνάδει σύμφωνα με την Εισαγγελία, με το περιεχόμενο του δανειακού συμφώνου κόμματος και βουλευτών.

Στα τέλη Αυγούστου 2017, η βουλή του κρατιδίου της Σαξωνίας δέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το δικαστικό αίτημα για άρση της ασυλίας της Φράουκε Πέτρι. Υπέρ της άρσης είχε ψηφίσει και η κ. Πέτρι. Επειδή όμως έχει εκλεγεί πρόσφατα και στην ομοσπονδιακή βουλή, θα πρέπει τώρα και η Μπούντεσνταγκ να αποφασίσει για το αίτημα. Πάντως το αδίκημα της ψευδορκίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.