ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ο Ντ. Τραμπ

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 01:21 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 01:19
Δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ο Ντ. Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απόφασή του για τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς έκανε γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπα θα ανακοινώσει την απόφασή του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μάλιστα δημοσίευμα της Washington Post και πηγή της Ουάσιγκτον τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία.

«Όπως έχει δηλώσει, ο πρόεδρος έχει πάρει την απόφασή του», τόνισε η Σάντερς, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει «εντός των επόμενων ημερών». «Θα αφορά μια παγκόσμια στρατηγική», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία, απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η απόφαση για τη διεθνή συμφωνία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που μπορεί να είναι περισσότερο συγκρουσιακή.

Σύμφωνα με την Washington Post, η ομιλία Τραμπ για το Ιράν θα γίνει την 12η Οκτωβρίου.
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει έως την 15η Οκτωβρίου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να κερδίσει τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.
Εντούτοις, η Ισλαμική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν διαμηνύσει πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Τρίτη ότι η παραμονή των ΗΠΑ στην συμφωνία εξυπηρετεί τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.