ΔΙΕΘΝΗ

Νομπελίστες 2017: Πρόεδρος του πυρηνικού «Αρμαγέδωνα» ο Ντ. Τραμπ

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 16:25 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 18:55
Νομπελίστες 2017: Πρόεδρος του πυρηνικού «Αρμαγέδωνα» ο Ντ. Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Η διευθύντρια της ICAN επέκρινε ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν ακούει πάντα τους εμπειρογνώμονες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την άποψη ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύει τον πυρηνικό κίνδυνο στον κόσμο διατύπωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) αφού τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Η εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της ICAN Μπεατρίς Φιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σουηδέζα επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δείξει πως «δεν ακούει» πάντα τους εμπειρογνώμονες.

«Αν δυσανασχετείτε στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα (...), τότε οφείλετε να δυσανασχετήσετε και στην ίδια την ιδέα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης πως τα «πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνονται ιδιαίτερα σε ασφάλεια».

«Καμιά χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των ανθρωπιστικών αρχών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες (πυρηνικές) δραστηριότητες», επέμεινε καλώντας σε διάλογο τα μέρη που συγκρούονται πάνω στα θέματα των πυρηνικών.

«Οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές», διαβεβαίωσε η Φιν και κάλεσε ιδιαίτερα να υποστηριχθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο που «το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία».

Η ICAN η οποία συνασπίζει πολλές μκο, κινητοποιήθηκε για τη συνθήκη απαγόρευσης των ατομικών όπλων που υιοθετήθηκε από 122 χώρες στις 7 Ιουλίου στον ΟΗΕ.

Το κείμενο αυτό προτείνει για πρώτη φορά την απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης ή της απειλής χρήσης πυρηνικών. Η εμβέλειά του παραμένει ωστόσο ουσιαστικά συμβολική, αφού όλες οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

Η συνθήκη αυτή θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 50 χώρες, δήλωσε σήμερα η Φιν, διευκρινίζοντας πως η ICAN αναμένει ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί «στα τέλη του 2018».