ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα βάζει στον «πάγο» την Μόσχα για τους S-400

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 17:18 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 17:48
Η Άγκυρα βάζει στον «πάγο» την Μόσχα για τους S-400
Facebook Twitter Whatsapp

«Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι» δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Με ακύρωση της συμφωνίας με την Ρωσία για την  αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, απειλεί η Άγκυρα, τεντώνοντας το σκοινί στις σχέσεις των δυο χωρών.

Βασικός όρος να μη συμβεί αυτό είναι η από κοινού κατασκευή των συστημάτων όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (...) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε : «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν, ο οποίος ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι ‘το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».