ΔΙΕΘΝΗ

Ώρα μηδέν για την Καταλονία: Η Μαδρίτη απειλεί τον Κ. Πουτζντεμόντ με σύλληψη

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2017, 13:18 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 19:37
Ώρα μηδέν για την Καταλονία: Η Μαδρίτη απειλεί τον Κ. Πουτζντεμόντ με σύλληψη
Facebook Twitter Whatsapp

Η λαοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τους Καταλανούς να «μην δυναμιτίζουν» τα πιθανά «περιθώρια διαλόγου» και τις «γέφυρες» συνεννόησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιμέτωπη με το άγνωστο βρίσκεται η Ισπανία, καθώς σήμερα είναι πιθανόν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της Καταλονίας, γεγονός που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω; Είναι το ερώτημα που βασανίζει τους Καταλανούς, αλλά και τους Ισπανούς.

Ο κ. Πουτζντεμόντ αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.

Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, το καταλανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει «την πολιτική κατάσταση» μετά «το δημοψήφισμα».

Στην τελευταία του ομιλία την Κυριακή ο Πουτζντεμόντ τόνισε ότι, χωρίς μεσολάβηση, θα κάνει «αυτό που έχουμε έρθει να κάνουμε».

Την Δευτέρα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Εξάλλου ο Ραχόι διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.

Παράλληλα η ισπανική δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Πουτζντεμόντ και τον σκληρό πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλονία, όπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.

Δήμαρχος Βαρκελώνης: Έκκληση για αποφυγή ρήξης Μαδρίτης - Καταλονίας 

Την ώρα που η κρίση στην Καταλονία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν να ετοιμάζεται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, στη συνεδρίαση του καταλανικού περιφερειακού κοινοβουλίου, η λαοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τους Καταλανούς να «μην δυναμιτίζουν» τα πιθανά «περιθώρια διαλόγου» και τις «γέφυρες» συνεννόησης.

Σε φορτισμένη επίσημη διακήρυξή της από την Γοτθική Αίθουσα του δημαρχείου της Βαρκελώνης, η κ. Κολάου τόνισε ότι «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος απετέλεσε μία πράξη εθνικής κυριαρχίας, που σηματοδοτεί το τέλος της απλής αυτονομίας της Καταλονίας

Η δήμαρχος, η οποία χαρακτήρισε την ιστορική αυτή συγκυρία ως «την πιο σοβαρή θεσμική κρίση που έχει παραχθεί σε τούτη τη χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», προέτρεψε τους κ.κ. Ραχόι και Πουτζντεμόν να μη λάβουν «καμία απόφαση που ενδέχεται να δυναμιτίσει τη δυνατότητα ενός περιθωρίου διαλόγου και διαμεσολάβησης».

«Αυτό είναι αναμφίβολα η πιο θαρραλέα πράξη που μπορούν να κάνουν τώρα», επεσήμανε η δήμαρχος.

«Έχουμε ανάγκη από μία συνθετική πολιτική ενώπιον της κατάστασης αυτής», υπογράμμισε η κ. Κολάου, καλώντας συνάμα τους πρωταγωνιστές «να δράσουν με ψυχραιμία», καθώς η διένεξη στην Καταλονία διέρχεται «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν τους επιτρέπεται να θέσουν σε κίνδυνο, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε και τους καταλανικούς θεσμούς».

Η δήμαρχος κάλεσε τους δύο ηγέτες να «εγκαταλείψουν τα πολεμικά χαρακώματα και λεξιλόγια» και να σταματήσουν αυτό που η ίδια περιέγραψε ως κλιμάκωση της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά την Καταλονία, ούτε και την πόλη της οποίας προΐσταται, τη Βαρκελώνη. «Δεν είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουσθούν τα τραίνα, είναι η στιγμή του διαλόγου και της χάραξης νέων δρόμων», είπε και για τούτο ζήτησε «χειρονομίας αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, η Κολάου χαρακτήρισε «πυρομανή» τον αναπληρωτή υπεύθυνο επικοινωνίας του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε παραλληλισμό της τύχης που μπορεί να έχει ο κ. Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία, με τη σύλληψη και εκτέλεση επί φρανκικού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Καταλονίας Λιουΐς Κομπάνις. «Σε μία σοβαρή δημοκρατία, ο Πάβλο Κασάδο ή θα ζητούσε συγγνώμη ή θα παραιτείτο», τόνισε η κ. Κολάου.