ΔΙΕΘΝΗ

Τεντώνει το σκοινί ο Ρ. Ερντογάν με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2017, 17:53 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 17:34
Τεντώνει το σκοινί ο Ρ. Ερντογάν με τον πρέσβη των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και έθεσε την ερώτηση πώς «πράκτορες» διείσδυσαν στο αμερικανικό προξενείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντείνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή το περιστατικό κατασκοπείας στο αμερικανικό προξενείο της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του σήμερα από το Βελιγράδι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Άγκυρα, αν ήταν αυτός που έλαβε την απόφαση να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης εισόδου στην Τουρκία, προσθέτοντας πως δεν τον θεωρεί αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα τον κάνουν πλέον δεκτό.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και έθεσε την ερώτηση πώς «πράκτορες» διείσδυσαν στο αμερικανικό προξενείο, αναφερόμενος σ' έναν εργαζόμενο στο προξενείο ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο και στην εμπλοκή και ενός δευτέρου προσώπου από την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος θέλησε να ρίξει ακόμη λίγο «λάδι στη φωτιά» δηλώνοντας ότι «Δεν τον βλέπουμε πλέον ως τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία». Πρόσθεσε πως ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας δεν θα γίνει δεκτός από την τουρκική κυβέρνηση για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του πριν αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από την Άγκυρα, καθώς μετατέθηκε στην Καμπούλ.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η κόντρα των δυο χωρών ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό υπάλληλου που εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπείας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ανακοίνωση από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα της αναστολής έκδοσης όλων των μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου από όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση για την έκδοση αδειών εισόδου προς Αμερικανούς πολίτες.

Έπειτα ανακοινώθηκε ότι η εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη και δεύτερου Τούρκου υπάλληλου της αμερικανικής πρεσβείας.