ΔΙΕΘΝΗ

Προεκλογικός πόλεμος «λάσπης» στην Αυστρία

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 11:01 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 12:46
Προεκλογικός πόλεμος «λάσπης» στην Αυστρία
Facebook Twitter Whatsapp

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία μοιάζει με αστείο για τους Αυστριακούς. Όπως και η Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έτσι και η Αυστρία σήμερα κυβερνάται από έναν συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, σε αντίθεση με τη Γερμανία όμως, υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού SPÖ.

Επίσης σε πλήρη αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που καταγράφηκαν μεταξύ των δύο κύριων ανταγωνιστών της καγκελαρίας στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν και αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών από το συντηρητικό ÖVP Ζεμπάστιαν Κουρτς έχουν επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου σε μια εκστρατεία λάσπης συμβάλλοντας στον πιο βρώμικο προεκλογικό αγώνα στην Αυστρία από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι τεταμένο. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες έτσι και στην Αυστρία η αθρόα μετανάστευση των τελευταίων ετών έγινε αντικείμενο αντεγκλήσεων. Στις περσινές προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με οριακή διαφορά του Νόρμπερτ Χόφερ από το ακροδεξιό FPÖ. Στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία, που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο λόγω παρατυπιών, ο Φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό κοντά στο 60% νίκησε πιο καθαρά τον αντίπαλό του. Η χώρα φάνηκε να εισέρχεται στη συνέχεια σε μια φάση ηρεμίας, με τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν να κυβερνά σταθερό και αδογμάτιστο τρόπο.

Η σκανδαλώδης υπόθεση Ζίλπερσταϊν

Η ηγεσία του SPÖ έλαβε τότε μια απόφαση που έμελλε να μετανιώσει. Προσέλαβε τον ισραηλινό σύμβουλο προεκλογικών εκστρατειών Ταλ Ζίλμπερσταϊν, ο οποίος είχε διεθνή φήμη ως ειδικού στις αρνητικές προεκλογικές καμπάνιες. Ο Ζίλμπερσταϊν φέρεται να βρισκόταν πίσω από ψεύτικες σελίδες στο facebook με ρατσιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο, οι οποίες είχαν στόχο την πολιτική εξουδετέρωση του επικεφαλής του ÖVP Ζεμπάστιαν Κουρτς. Μετά τη σύλληψη του Ζίλμπερσταϊν τον περασμένο Αύγουστο στο Ισραήλ με τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και παρακώλυση της δικαιοσύνης, το SPÖ τερμάτισε τη συνεργασία μαζί του. Ήταν όμως πολύ αργά για το SPÖ, που υπέστη τεράστιο πλήγμα από την υπόθεση, η οποία επιπλέον κατέστρεψε κάθε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Το κλίμα στον αυστριακό μεγάλο συνασπισμό κατέστη σαφές και στο προχθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Κρίστιαν Κερν και τον κατά 20 χρόνια νεότερό του Ζεμπάστιαν Κουρτς. Για «μονομαχία μίσους» έκανε λόγο η λαϊκή εφημερίδα Österreich, σχολιάζοντας τον επιθετικό τόνο και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο αντιπάλων.