ΔΙΕΘΝΗ

Εμ. Μακρόν: Η συνοχή μας είναι το «τσιμέντο» που κρατά την Ενωμένη Ευρώπη

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 13:36 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 13:39
Εμ. Μακρόν: Η συνοχή μας είναι το «τσιμέντο» που κρατά την Ενωμένη Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο Γάλλος Πρόεδρος για τον ρατσισμό και την Ενωμένη Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να πάει στο γιατρό όταν διαθέτει όραμα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, όπου μαζί με τον ευρωβουλευτή Ντάνιελ Κον Μπεντίτ και τον εμπειρογνώμονα σε θέματα Ισλάμ, Ζιλ Κεπέλ «παρέσυρε» το φοιτητικό ακροατήριο στον κόσμο των ιδεών και των οραμάτων του.

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φραγκφούρτης που πραγματοποίησε από κοινού με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, έδωσαν στον κ. Μακρόν την ευκαιρία και το βήμα για να μιλήσει ξανά για την Ευρώπη δίνοντας έμφαση στην παιδεία και τον πολιτισμό ως μέσα κατά της ριζοσπαστικοποίησης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η δύναμη του πολιτισμού είναι το όπλο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον των εξτρεμιστών και των τζιχαντιστών κατά τον κ. Μακρόν: «Ένας νέος με καλή μόρφωση που ζει σε μια ευτυχισμένη οικογένεια δεν στρέφεται στο Ισλαμικό Κράτος», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τζιχατζιστική οργάνωση διαθέτει πολύ καλά καταρτισμένους νέους, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής, οι οποίοι «στέλνουν τη δηλητηριασμένη ιδεολογία της τρομοκρατικής τους οργάνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω ενός εικονικού ταξιδιού».

Καταχειροκροτούμενος από τους φοιτητές ο Γάλλος πρόεδρος αξίωσε «να μην αφήνεται η πραγματικότητα στην τύχη της, αλλά με τα μέσα του πολιτισμού να ξεπερνιέται. Κάθε νέος, ανεξαρτήτως του που γεννήθηκε, πρέπει να έχει πρόσβαση στη γαλλική λογοτεχνία, στον Γκαίτε, τον Μπετόβεν», όπως είπε.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι Συνθήκες της Ρώμης δημιούργησαν έναν ισορροπημένο πολιτικό χώρο επειδή εδράζονται στην αρχή της συνοχής. Χάσαμε όμως αυτή τη συνοχή τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας ότι θα λειτουργήσει από μόνη της και οι άνθρωποι θα την αποδεχθούν από μόνοι τους. Αλλά δεν είναι έτσι! Χρειαζόμαστε αυτή τη συνοχή, σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Είναι ο συνεκτικός μας δεσμός, το τσιμέντο που κρατά την Ευρώπη ενωμένη».