ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Μ. Ραχόι: Να μας πει ο Κ. Πουτζντεμόντ αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 13:49 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 14:19
Facebook Twitter Whatsapp

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά και από το ''πισωγύρισμα'' του Πρόεδρου της Καταλονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη να διευκρινίσει αν προκήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας κάλεσε τον Πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόντ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε σημερινό του διάγγελμα.

Μάλιστα, έθεσε αυτή τη διευκρίνιση ως προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε άλλο μέτρο ληφθεί υπό το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Nωρίτερα,  ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ είναι προς το παρόν μια "συμβολική πράξη".

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Ciudadanos για να εξετάσουν την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ισπανία μετά τις καταλανικές κινήσεις για κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκλησή της για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συζήτησε την κρίση κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση και η διάσπαση, για να εξασφαλισθεί η ενότητα και ο σεβασμός του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε.

Βήματα πίσω από τον Κ. Πουτζντεμόντ

Το ερώτημα του Μ. Ραχόι έρχεται λίγες ώρες μετά το... πισωγύρισμα του Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος χθες δεν κήρυξε τελικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τονίζοντας πως παρότι θέλει την ανεξαρτητοποίηση, θα καθυστερήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει σε διάλογο με την Ισπανία. 

«Σήμερα προχωρήσαμε σε μια πράξη υπευθυνότητας, προς όφελος του διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά. Ο τόνος που χρησιμοποίησε ήταν συμφιλιωτικός απέναντι στην Ισπανία. «Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε "ναι" στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω. Ο Νόμος λέει ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του του Κάρλες Πουτζδεμόντ καθυστέρησε μια ώρα στην σκιά «πιέσεων» που φημολογείται ότι δέχθηκε ο ηγέτης της Καταλονίας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Καταλανός πρόεδρος έκανε αναφορά στις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο Πουτζδεμόντ ανέφερε ότι «στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν σχεδιάζει καμία απειλή επισημαίνοντας ότι «είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο.»

Μετά την λήξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Καταλονίας προχώρησε στην υπογραφή ενός εγγράφου το οποίο είχε τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». Ειδικότερα το επίμαχο έγγραφο φέρεται να έγραφε «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» και συνεχίζει γράφοντας «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».