ΔΙΕΘΝΗ

Μαίνεται η ένταση: Η Άγκυρα δεν μας ενημέρωσε για τις συλλήψεις λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 18:33 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 19:20
Μαίνεται η ένταση: Η Άγκυρα δεν μας ενημέρωσε για τις συλλήψεις λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος κατηγορείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι προκάλεσε τη διαμάχη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να προβάλουν προσκόμματα σε μακρά σχέση με την Τουρκία και ότι οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ της Τουρκίας με τις ΗΠΑ με αφορμή περιστατικό κατασκοπίας από υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αιτιάσεις της Τουρκίας στις ΗΠΑ, καθώς και η σύλληψη των υπαλλήλων προκάλεσαν την αντίδραση της Ουάσιγκτον που με την σειρά της ανέστειλε την έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες, ανοίγοντας κόντρα μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος κατηγορείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν ότι προκάλεσε τη διαμάχη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να προβάλουν προσκόμματα σε μακρά σχέση με την Τουρκία και ότι οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους ντόπιοι υπάλληλοί μας κρατούνται ή έχουν συλληφθεί», είπε ο κ. Μπας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε ότι η Τουρκία ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν σύντομα την απόφασή τους για την αναστολή χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Μαχίρ Ουνάλ είπε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών για την επίλυση της κρίσης για την έκδοση βίζας με τις ΗΠΑ, είπε ακόμη.

Πάντως σε δηλώσεις αναφορικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τούρκος πρόεδρος  έριξε ακόμη λίγο «λάδι στη φωτιά» σχολιάζοντας ότι «Δεν τον βλέπουμε πλέον ως τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία».