ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από την UNESCO

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 16:50 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 16:31
Αποσύρονται οι ΗΠΑ από την UNESCO
Facebook Twitter Whatsapp

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ.

Την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την UNESCO ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια κίνηση που επιτείνει την απομόνωση των ΗΠΑ επί του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η επικεφαλής της UNESCO δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ. Η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

«Αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά την καρδία, και αντανακλά τις ανησυχίες μας για την ανάγκη δομικής μεταρρύθμισης του οργανισμού και τις αυξανόμενα αντισημιτικές θέσεις που εκφράζει», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συνέχισε τονίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θέλουν να παραμείνουν ενεργές ως χώρα – παρατηρητής».

Τι είναι η UNESCO

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Iδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 και από τότε προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του στους τομείς αυτούς σε όλο τον πλανήτη.

Η UNESCO λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Οργανισμός επίσης διευθετεί την διάδοση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπηρετούν τους θεσμούς και τελικά τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες.