ΔΙΕΘΝΗ

Έλληνας της Καταλονίας στο Newpost: «Εάν κηρυσσόταν η ανεξαρτησία την επόμενη θα κατέβαιναν τα τανκς»

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 17:58 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2017, 02:14
Έλληνας της Καταλονίας στο Newpost: «Εάν κηρυσσόταν η ανεξαρτησία την επόμενη θα κατέβαιναν τα τανκς»
Facebook Twitter Whatsapp

Η ατμόσφαιρα στην χώρα είναι αρκετά πολωμένη λόγω των πολιτικών εξελίξεων ενώ δεν λείπει και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Πουτζντεμόν, κυρίως όσων στήριξαν και πίστεψαν την ιδέα της ανεξαρτησίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ισπανία έπειτα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ακόμα και μετά την υπαναχώρηση του προέδρου της Περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμοντ να μην την διακηρύξει (σ.σ ευθέως τουλάχιστον) το βράδυ της Τρίτης όπως αρχικά αναμενόταν.

Η ατμόσφαιρα στην χώρα είναι αρκετά πολωμένη λόγω των πολιτικών εξελίξεων ενώ δεν λείπει και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Πουτζντεμόν, κυρίως όσων στήριξαν και πίστεψαν την ιδέα της ανεξαρτησίας.

Έχοντας περάσει ήδη δυο ημέρες από την ομιλία του Καταλανού προέδρου, στην ισπανική επαρχία είναι διάχυτο το αίσθημα της απογοήτευσης για το βήμα που δεν έγινε, ενώ όπως επισημαίνει στο Newpost o Ετεοκλής Νικολάου, οι επιπτώσεις της κόντρας του Μαριάνο Ραχόι με τον Κάρλες Πουτζντεμοντ είχαν αντίκτυπο στην οικονομία της Ισπανίας.

«Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί όλο αυτό το διάστημα στη χώρα λόγω του δημοψηφίσματος και των εξελίξεων που έχει επιφέρει στο εσωτερικό, προκάλεσε πλήγμα στον τομέα τουρισμού και ταυτόχρονα στην οικονομία» δηλώνει ο Έλληνας κάτοικος της Καταλονίας.

Ερωτηθείς για το πώς εκλαμβάνει ο ίδιος σαν κάτοικος της Καταλονίας τα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα και πως κρίνει την στάση που κρατούν οι δυο πλευρές (Ραχόι και Πουτζντεμοντ) για το επίμαχο ζήτημα, ο Ετεοκλής Νικολάου αναφέρει ότι «ακόμη και να κρατούσα μια ουδέτερη στάση επί του θέματος, όταν είδα την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία δεν ήθελε διάλογο και δεν αναγνώριζε το δημοψήφισμα, προφανώς και θα τασσόμουν υπερ των Καταλανών».

«H χώρα αυτή την στιγμή βιώνει μεγάλη πόλωση και διχασμό, ενώ μια έκφραση που ακούγεται πολύ αυτές τις ημέρες είναι ότι “δεν πέτυχε ο γάμος” μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας» τονίζει ο νεαρός ξεναγός. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι από την μεριά της η ισπανική κυβέρνηση φέρει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης καθότι τα έβαλε με  μια μικρή επαρχία και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο Ραχόι έχει την υποχρέωση να αναγνωρίσει την επιθυμία εκατομμυρίων πολίτων για ανεξαρτησία. «Όφειλε να κάτσει στο τραπέζι πριν ξεσπάσει όλη αυτή η θύελλα και να κάνει διάλογο σαν Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά κοίταξε να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο του» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την «κωλοτούμπα» που χρεώνει μερίδα του Τύπου στον ηγέτη της Καταλονίας, ο κ. Νικολάου υποστήριξε «πρόκειται για ότι πιο ρεαλιστικό μπορούσε να κάνει» και εν συνεχεία σχολίασε ότι «αν προχωρούσε την δεδομένη στιγμή στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας την επόμενη ημέρα θα κατέβαιναν τα τανκς στους δρόμους»

«Η κατάσταση που βιώνει τώρα η χώρα δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο στο μέλλον η Καταλονία θα βρει ένα τρόπο να γίνει αυτόνομη» κατέληξε.