ΔΙΕΘΝΗ

Ξέσπασε ο Τ. Ερντογάν: Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο - Παίζουν βρώμικα παιχνίδια

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 16:40 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 17:26
Ξέσπασε ο Τ. Ερντογάν: Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο - Παίζουν βρώμικα παιχνίδια
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικριτικός προς τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη του τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

«Οι εκπρόσωποι των αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με το Μετίν Τολούζ», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους, του προξενείου μετά την σύλληψη του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο. Αυτό δεν θα τους το δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.

«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν», υπογράμμισε ο Ερντογάν και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες που σχετίζονται με το ΡΚΚ που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη του Τολούζ, τον οποίον οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για διενέργεια κατασκοπείας, για δραστηριότητες που υπονομεύουν την συνταγματική τάξη της χώρας , όπως και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις κατηγορίες αυτές ανυπόστατες που τορπιλίζουν τις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με την Τουρκία Από τις 8 Οκτωβρίου η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία έχει σταματήσει να χορηγεί μεταναστευτικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες). Η Άγκυρα εν συνεχεία σταμάτησε να χορηγεί βίζες σε αμερικανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται από τις τουρκικές αρχές, συναντήθηκε σήμερα με τους δικηγόρους του, για πρώτη φορά αφότου του ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

"Είχαμε μια συνομιλία με τον πελάτη μας. Δεν τέθηκε κάποιος περιορισμός σε αυτό το θέμα" είπε στους δημοσιογράφους ένας εκ των συνηγόρων του Μετίν Τοπούζ, ο Χαλίτ Ακάλπ.

Σε βάρος του Τοπούζ ασκήθηκε δίωξη την περασμένη εβδομάδα από την τουρκική δικαιοσύνη που τον κατηγορεί ότι διατηρεί δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον φερόμενο ως "εγκέφαλο" του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η σύλληψή του προκάλεσε νέα κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Από την περασμένη Κυριακή, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία σταμάτησαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου σε Τούρκους και Αμερικανούς πολίτες αντίστοιχα.

Η σημερινή συνάντηση του Τοπούζ με τους δύο δικηγόρους, Χαλίτ Ακάλπ και Σελμάν Αλιμπάς, διήρκησε δύο ώρες, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζον Μπας υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Τοπούζ "δεν είχε επαρκή πρόσβαση στον δικηγόρο του". Ωστόσο το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε σήμερα ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν τέθηκε υπό κράτηση, δέχτηκε τρεις επισκέψεις από τους συνηγόρους του. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ο Ακάλπ είπε ότι όντως επισκέφθηκε τον πελάτη του, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσες φορές.