ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν επικυρώνουμε ξανά τη συμφωνία με το Ιράν – Ισραήλ: Προοίμιο πολέμου

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 20:28 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 21:57
Τραμπ: Δεν επικυρώνουμε ξανά τη συμφωνία με το Ιράν – Ισραήλ: Προοίμιο πολέμου
Facebook Twitter Whatsapp

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μεριμνούν ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκόσμια ανησυχία και φόβους για όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν προκαλεί το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με την ισλαμική χώρα. «Πάμε σε πόλεμο», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μεριμνούν ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι το Ιράν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός φανατικού καθεστώτος. «Το καθεστώς παρέχει βοήθεια στην Αλ Κάιντα, τη Χεζμπολάχ, τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, θέτει απειλές στην αμερικανική ασφάλεια και καταπνίγει βίαια τους ίδιους τους πολίτες του» σημείωσε.

«Η συμφωνία για το Ιράν ήταν η χειρότερη συναλλαγή που έκαναν ποτέ οι ΗΠA» τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δίνει στο καθεστώς δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη τρομοκρατών, πρόσθεσε. «Το χειρότερο από όλα, το Ιράν εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος στο πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που ανέφερε πως δεν θα επικυρώσει εκ νέου την πυρηνική συμφωνία με την ισλαμική χώρα.

Oι ΗΠΑ επίσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν, από κοινού με το Ισραήλ, από την UNESCO, με το αιτιολογικό ότι «εκδίδει αντιισραηλινά ψηφίσματα που δείχνουν προκατάληψη κατά του Ισραήλ». Η UNESCO είναι ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. 

Μογκερίνι: Καμιά επαναδιαπραγμάτευση

Σε μια πρώτη της αντίδραση, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως η συμφωνία με το Ιράν δεν μπορεί να τεθεί σε διαρπαγμάτευση. Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ανέφερε πως η ομιλία του Τραμπ ήταν πολύ σημαντική και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: «Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική». «Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε.